Десет адвоката защитаваха Баневи, които днес се явиха пред Специализирания наказателен съд.

Николай бе с четирима, сред които и дъщеря му Мария. Евгения – също с толкова, а майката на Банев – Мария – с двама.

Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления и присвояване на 84 млн. лева, за изпиране на над 1 милиард лева, както и за незаконно притежание на оръжие.

Магистратите обаче отложиха началото на делото за 20 ноември поради събиране на допълнителни доказателства. 

Още в началото защитата на Банев поиска да му бъде разрешено да даде интервю на медиите. Адвокатите на фамилията пък настояха преди разпита на свидетелите да пристигнат справки от НАП. Иначе, според адвокат Татяна Дончева, разпитът на свидетелите щял да е наизуст. 

От обвинението отговориха, че справките били налични. Дончева обаче посочи, че справките на приходната администрация не са налични.

Оказа се, че исканите данни от Баневи са 27 чувала. Прокуратурата се съгласи да позволи подсъдимите да си копират документите, които смятат, че ги оневиняват. В момента тези доказателства били в Националната следствена служба.

Адвокатите поискаха тези чували да бъдат присъединени към настоящото дело.

Съдът реши, че искането на прокуратурата за справките от НАП преди разпит на свидетелите, е основателно. Магистратите задължиха прокуратурата да предостави заверени справки и декларации от НАП за периода от 2007 година до 2013 година, след като адвокатите на подсъдимите изискаха оригинали на тези документи. Според Николай Банев там се съдържат веществените доказателства, които носят оневиняваща информация.

Съдът обаче не разреши на Николай Банев да даде интервю на медиите. 

На 20 ноември ще бъдат разпитани и свидетелите. Днес от призованите петима се явиха четирима – Милена Шопова - оперативен счетоводител, Венцислав Генов - автопатрул, Анна Главинова - безработна, Виолета Божкова - административен секретар. Петият свидетел – Владимир Владимиров, е в чужбина до края на месеца.

На 26 октомври миналата година Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница въз основа на европейска заповед за арест, издадена от българските власти.