Апелативният спецсъд откаа да освободи бизнесмена Ветко Арабаджиев от ареста, тъй като на свобода може да се укрие или да извърши престъпление.

Така магистратите потвърдиха становището на предходната инстанция, при това със същите мотиви. Срещу Арабаджиев има три обвинения за участие в престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари, заради които той беше екстрадиран от Испания през май заедно със съпругата му Маринела.

Според двамата прокурори, които се явиха в съда, срещу бизнесмена има достатъчно доказателства, че от 2013 г. до 31 август 2018 г. е участвал в престъпна група заедно с още петима съучастнициа.

"Дружествата под контрола на Ветко и Маринела Арабаджиеви са се облагодетелствали от данъчни измами и по-конкретно Захарен комбинат "Пловдив" и "Виктория Груп Корпорейшън", посочи спецпрокурорът Кирил Пейчинов.

Той добави, е като участник в престъпната група на Арабаджиев е добавен и Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа.

"Има изменение на обвинението, като в организираната престъпна група в същия инкриминиран период е включен като участник и Георги Семерджиев", обясни Пейчинов. Той обясни, че обвинението е изменено, защото прокуратурата е намерила достатъчно доказателства за това, събрани по реда на НПК, - а именно – разпити на свидетели, и доказателства, събрани по реда на Закона за СРС. „По отношение на данъчните престъпления, по отношение на изпирането на пари, на този етап прокуратурата не е изменила обвинение”, посочи той.

Обвинението на Семерджиев е повдигнато задочно преди около месец. „Спрямо него също е издадена Европейска заповед за арест до компетентните власти на Кралство Испания”, обясни обвинителят. Семерджиев е обвинен като участник в организираната престъпна група, която на този етап няма ръководител. „Георги Семерджиев е локализиран на територията на Кралство Испания, и в момента върви съдопроизводство във връзка с неговото предаване на българските компетентни власти - специализираната прокуратура”, посочи още Пейчинов.