Седемте обвиняеми, задържани по време на антитерористичната операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в пет български града тази седмица остават за постоянно в ареста, предадоха репортерите на TrafficNews.bg

Преди минути Окръжният съд в Пазарджик им наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”=

Според съдията по делото срещу организатора на групата Ахмед Муса Ахмед има достатъчно данни, че не само е проповядвал радикален ислям, но е и призовавал към свещена война. За останалите обвиняеми съдът твърди, че те не са просто мюсюлмани, но са стигнали до по-крайната форма на изповядване на мюсюлманската религия.

Седмината обвиняеми, които бяха задържани при мащабната антитерористична акция на ДАНС, МВР и прокуратурата имаха право на последна дума преди съдебното решение, предадоха репортерите на TrafficNews.bg от съдебната зала.

„Аз съм духовна личност, нямам нищо общо с водача на Ислямска държава, дори и не го познавам. Невинен съм, искам най-малката мярка.”, каза пред магистратите Ахмед Муса Ахмед, сочен за тартор на организираната престъпна група, проповядвала радикален ислям.

Сред задържаните е и 29-годишната Александрина Ангелова, която е студент в първи курс „Българска филология” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

„Аз съм мюсюлманка, в нашата религия няма нищо крайно и нищо крайно не съм извършила. Стресирана съм, не съм спряла да плача. Моят съпруг 48 часа не знаеше къде съм. Не се приемам за виновна.”, заяви студентката в съдебната зала, където беше с бурка на главата.

„Все едно съм все още във филм, смешно ми е, нищо не съм направил.”, каза 38-годишният Ангел Симов, който е с начално образование от Пазарджик.

30-годишният Стефан Александров-Тефик от Асеновград е с основно образование. Той беше лаконичен пред магистратите: „Само добро съм правил, това се казва в моята религия, не проповядвам лоши неща. Водя лекции за исляма, в които се казва да правим добри неща.”, заяви той.

Светослав Минчев, 32-годишен, неграмотен: „Проповядвам лекции за еднобожие, което се казва „Да правим добро”, не съм виновен.”, бяха единствените му думи пред съдията.

Ерджан Смаил, 33-годишен със средно образование: „Притеснен съм, от 4 години съм мюсюлманин, нямам омраза към други раси и религии. Ние изповядваме да сме добри. Това, което е надписано на знамето е надпис на всевишния: Не на крайния ислям!, това е молитва, не съм виновен.”, заяви той в последните си думи пред съда.

30-годишният Стефан Димитров също е неграмотен.

„Никой никога не е виждал нищо лошо от нас, все хубави неща сме казвали – да не пушим, да не пием, да не крадем. Моля за най-малката мярка.”, каза той пред магистратите.

Трима анонимни свидетели и 17 разпитани пред съдия са потвърдили, че е проповядван радикален ислям.
Според прокуратурата, задържани са призовавали за водене на Джихад – свещена война.

На 4 декември от 10 часа сутринта ще бъде заседанието на Пловдивския апелативен съд, когато подсъдимите ще обжалват наложените мерки за неотклонение „задържане под стража”. 

ЧЕТЕТЕ ТУК как започна процеса

Ива Модова и Олга Даскалова, TrafficNews.bg