Имамът на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, който бе задържан днес при антитерористичната операция  в джамията „Абу Бекир” в Пазарджик, често е проповядвал в молитвените домове в „Столипиново”. Той имал доста последователи в квартала, твърдят източници на TrafficNews.bg. Ахмед Муса Ахмед бе единственият осъден ефективно за разпространение на радикален ислям у нас по делото на "Ходжите". Преди дни прокуратурата провери видеоклип, разпространен в интернет преди няколко години, в който Ахмед Муса Ахмед аплодира в двора на джамията как едно дете обезглавява ритуално с пластмасов меч друго. Муса  бе осъден през март тази година по делото за радикален ислям да лежи общо 4 г. в затвора, защото автоматично влиза в сила предишна негова 3-годишна условна присъда от 2004 г.. Всъщност Ахмед Муса Ахмед до 20-ата си година бил ревностен християнин към Евангелистката църква в квартала. Към религията го запалила майка му Живка, също ревностна християнка тогава, а сега мюсюлманка. Като малък бил болен от шизофрения. Чувал странни гласове в главата си, но след като приел исляма  се излекувал, твърди  самият  Муса. През 1995-1996 г., Ахмед заминава за Австрия с няколко приятели. Трудели се като общи работници и били приютени от имами в тамошна джамия Именно в Австрия младежът се запалил по мюсюлманската религия и приел исляма. Година по-късно Муса се записва в духовното училище за имами в Сърница. Завършва го след едногодишно обучение. Продължава в курс за имами в Египет. След като се завръща, повече от 10 години служи като имам в Чирпан, въпреки че семейството му остава в Пазарджик. През 2005 г. Ахмед Муса Ахмед бе осъден на три години условно от окръжния съд в Пазарджик за членство в забранена ислямска фондация, отричане на светската държава и проповядване на халифат.

Според  председателят на сдружение „Нов път”  Ашим Асан обаче Ахмед Муса е само пионка в в схемата, чиято цел е разпространението на радикален ислям в България.  „Когато бях в „кухнята” на събитията вуса още пикаеше на ламарината! От години предупреждавам властите какво става, но никой не ме слуша. Сега гангрената вече е проникнала дълбоко.  Аз заминавам за Европа, където ще играя кючек, докато гледам как пожарът се разгаря!” коментира за TrafficNews.bg  Ашим Асан. Според него има план и политици на високи нива са допуснали разпространението на радикалния ислям в държавата. „В джамиите в Пловдив проповядват имами от Турция. Това нормално ли е? Дирекцията по вероизповеданията допуска всичко това. Те са най- големият виновник. Политиците заобикалят проблема, защото контролират тези хора по време на изборите. Но в един момент всичко това ще се обърне срещу тях!” предупреди Ашим Асан.

Според него в България няма традиционен ислям. „Какви са тези бради, какви са тези фереджета!  , възмущава се етническият лидер. Той смята , че всички религиозни училища в "Столипиново" трябва да бъдат затворени. 

„Християните трябва  да бъдат избити”, „жените и децата им да останат за нас”, „поклон пред тези, които режат глави и залагат бомби”, "държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч". Това са само част от скандалните свидетелски показания по делото в Пазарджик срещу 13-те имами за проповядването на омраза и антидемократични идеи.  Таен свидетел под номер 005 твърди в показанията си, че е чул в джамията на ромската махала в Пазарджик призиви за смърт на християни и рязане на глави. Според проповедите демокрацията карала хората да вършат злодеяния, тъй като се отъждествявала със свободия. Ахмед проповядвал, че не трябва да се гласува, защото властта принадлежи на Аллах. Отричал празнуването на рождени дни, сватби и други ритуали.

Читател на TrafficNews.bg изпрати и запис от празника Байрам в Пазарджик от 2012 година. Видеото е със заглавие "България или Афганистан? Махалата в Пазарджик". 

Вижте видеото

TrafficNews.bg