Затварянето на два ключови булеварда „Руски” и „Коматевско шосе” се очаква да се случи през месец май. До седмица обаче трябва да бъде отворен ремонтирания и изцяло преасфалтиран участък на булевард „Васил Априлов” от Гарата до кръговото кръстовище с ул. „Любен Каравелов”, предаде репортер на TNS.bg. В момента текат довършителни дейности по тротоарите и съседните улици.

От градската управа се бяха ангажирали отсечката да бъде пусната след Гергьовден, а работата се забави заради археологическите разкопки, както и прекарването на ТЕЦ. Вторият етап от колелото до кръстовището с „Пещерско шосе” ще бъде завършен чак през септември.

След Великденските празници предстои извършването на ремонт на булевард „Руски” от кръстовището на Централна гара до ул. "Ген. Данаил Николаев”. Булевардът ще е с две еднопосочни платна, с ширина на платната по 7 м, с ширина на тротоарите по 2,5 м, и разделителна ивица 10 м, с дървесни видове и улично осветление.

Предстои обаче ремонтът да се извърши на два етапа и първо ще бъде затворена отсечката от Гарата до Търговската гимназия.

Булевардът е един от най-компрометираните в Пловдив, защото навремето асфалтът е положен върху паветата и това предполага образуването на дупки, а ремонтът им е неефективен.

„Съществуващата настилка е паважна с два пласта асфалт. Пътната настилка е загубила експлоатационните си качества, наблюдават се пукнатини неравности и участъци с разрушено асфалтово покритие. При по-голямата част от дължината на разглеждания участък, бордюрите са разрушени, височината им на места е под асфалтовата настилка.”, пишат в констатациите си пътните инженери.

Този факт предизвиква при валежи попадането на вода в асфалтовото покритие и разрушаването му, както и големи неудобства за пешеходците от заливането на тротоарите. Те са разрушени и с големи неравности от дългия им експлоатационен период и от използването им за паркиране на превозни средства по тях.

„Липсва осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение. Маркировката е изтрита и местата за преминаване на пешеходци не са сигнализирани.”, констатираха от администрацията.

Ремонтът на пословичното „Коматевско шосе”, на което бе направена първа копка през октомври, се очаква до няколко седмици да стартира. ОТ Европейската банка за възстановяване и развитие са предали всички необходими документи и е въпрос на формалност ремонтът там да започне, твърдят от Община Пловдив.

Ето и как ще изглежда бул. Руски след ремонта:

 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

TrafficNews.bg