По случая с продаваното на черно гориво са разпитани 50 човека. Запорирани са и сметките на петролен бизнесмен от Пловдив, стана ясно от съвместния брифинг на МВР, Прокуратурата и Агенция „Митници” в Пловдив.

„Възможно е в схемата да участват хора, които нямат лоша обществена репутация”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Нелегалната бензиностанция е продавала дизел на черно в особено големи размери, каза директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

За последните две години от цистерната са продадени около 6000 тона гориво без акциз. Така държавният бюджет е бил ощетен с близо 4 милиона лева, отчете главният секретар Георги Костов.

Акцията е започнала вчера, извършени са 20 претърсвания в Пловдив и Пазарджик, разпитани са десетки хора, 4-ма от които са задържани за 72 часа с прокурорско решение, каза още Румен Попов.

По думите му цистерната е била укрита в склад на бившия завод "Рекорд" в Пловдив и е директно свързана с данъчен склад, откъдето непрекъснато зареждала с гориво.

Цистерната е свързана и с противопожарно табло, което е служило за "пистолет" за зареждане, обясни прокурор Попов. Тепърва ще се установява, допълни окръжният прокурор, свързването на три бензиностанции, които са зареждали от нелегалната цистерна.

Ваньо Танов заяви, че това са т.нар. "оцветени" горива, които са под особен надзор и се използват само за отопление и за малки производства на ниски цени. По думите му това гориво има необходимите качества и може да се използва за автомобили.

От Агенция Митници обявиха, че борбата с контрабандата продължава.

Общо два удара срещу сивия сектор нанесоха екипи на МВР, ДАНС, прокуратурата и агенция "Митници", съобщи в Пловдив говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Единият е за контрабандни цигари на стойност 2 млн. лева, а другият - за нелегална бензиностанция, която в продължение на 3 години е действала в данъчен склад на Пловдив.

Окръжната прокуратура в Хасково работи по случай със задържана цистерна, пълна с над 250 хиляди кутии с цигари без бандерол.

Кой е петролният бос - ЧЕТЕТЕ ТУК

Първата новина - ТУК

 

 Още новини четете ТУК

TNS.bg