Двама от петимата обгазени в пловдивския мол тази вечер бяха откарани в болница, съобщи репортер на TrafficNewS.bg

Другите трима не са пожелали да бъдат хоспитализирани. Те са с дихателни проблеми заради вдишаните отровни газове в подземния паркинг на мола, където тази вечер се запали автомобил с хасковска регистрация. Две линейки пристигнаха на място, а лекарите в тях оказаха първа помощ на пострадалите. На място им беше измерено кръвното налягане, а някои от тях бяха обдишани с кислородни маски.

Линейките престояха на паркинга около 30 минути, след което две от тях отведоха в болница двамата по-сериозно обгазени.

Те са охранители, които са тръгнали да гасят пламъците с пожарогасителите в паркинга и са предотвратили експлозия на колата.

На място пристигна и екип на пожарната. 

„Става въпрос за късо съединение. Имало е опасност от взрив, затова търговският център беше евакуиран. Първоначално имахме информация, че колата е с метанова уредба. По-късно установихме, че колата е с газова уредба”, коментираха пред репортер на TrafficNewS.bg пожарникарите, отзовали се на сигнала.

Вентилацията на мола беше пусната да работи на пълни обороти, въпреки че миризмата на задушлив дим бързо се разнесе в търговския център.

В мола се е задействала противопожарната аларма и всички клиенти и персоналът на търговските обекти са били изведени навън, тъй като е имало сериозна опасност от взрив.

По високоговорителя хората бяха призовавани да запазят спокойствие, въпреки че някои от тях тичаха панически навън. Родители с коли пък спираха по средата на пътното платно, за да приберат децата си.

Други, чиито автомобили бяха блокирани в подземния паркинг, изчакаха близо час, докато помещението малко да се проветри, за да си тръгнат с колите. Автомобилите, паркирани близо до запалената кола, бяха покрити с пепел. Минути след 22 часа ситуацията се нормализира, а молът остана празен.

Сега предстои мащабно почистване на подземния паркинг заради акцията по гасенето на запаления автомобил.

Първана новина и още СНИМКИ - ТУК

ВИДЕО от евакуацията и разказите на хората - ВИЖТЕ ТУК


Пожарогасителите до изгорялата кола, с които са потушени пламъците. 

Табелата, която забранява влизането на коли с метанови уредби.

Излизането на колите:

Очаквайте ВИДЕО от мястото на събитието. 

TrafficNewS.bg