Таксиметровите превозвачи Ерол Ешрефов, Иван Търпов и Любен Чаушев от таксиметрова компания „Пловдив“ са арестувани за укриване на данъци. След проверка на Икономическа полиция, Окръжна прокуратура  ги е привлякла като обвияеми по член 255 ал. 3.

Обвинението е, че в периода 31.03.2014 г.-31.03.2015 г. са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 200 000 лева за финансовите 2013 г. и 2014 г. Тримата са задържани за 72 часа, а днес Окръжният съд ще реши дали да ги остави зад решетките.

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели, приобщени са голям обем писмени доказателства и са извършени счетоводни експертизи.

Предстои да бъде внесен и обвинителният акт срещу другия голям превозвач Йордан Йорданов, който бе арестуван през април. Той е обвинен, че е укрил данъци в размер на 1 580 153,43 лева, представляващи корпоративен данък за двете дружества - престъпление по чл. 255, ал.3.

По делото са разпитани около 400 свидетели. Йорданов бе управител на дружествата „Желон 1“ и „Леон 73“, като в последствие те са прехвърлени на друг собственик.

Арестите са част от мащабно разследване на Икономическа полиция във връзка с укриване на данъци, огромни данъчни задължения и изготвяне на фалшиви документи. В бранша вече е установена практика всяка година собственик да регистрира нова фирма, като по този начин дружеството избягва регистрация по ДДС. Или да се регистрира, а след това да се дерегистрира. Регистрацията по ДДС на „Вива транс груп“ ООД на Йордан Йорданов е просъществувала точно 6 месеца. След това той регистрира „Вивант груп“ и „Желон“. В последствие „Желон“ е продадена на Милко Божков.  Фирмите имат общо 400 коли.

Според местни превозвачи част от фирмите в града работят извън закона и това тотално изкривява пазарната среда.

TrafficNews.bg