15 човека са дарили кръв до момента в полза на 21-годишния Демир Василев от Пловдив, който катастрофира тежко с мотора си на булевард „Кукленско шосе” в Пловдив.

Само един кръводарител обаче е бил с А отрицателна кръвна група, която е нужна за момчето, съобщиха от кръвопреливния център в Пловдив за TrafficNews.bg

Той е настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение с фрактура на базата на черепа и тежка черепно-мозъчна травма. Има фрактури на няколко ребра, счупване на ключицата, счупване на няколко места на едното бедро и наличие на въздух и кръв в плевралното пространство. По спешност му е направена операция заради черепно-мозъчната травма, заради която се е наложило преливане на кръв. В момента той е в кома и на апаратна вентилация, а състоянието му продължава да е критично, казват лекарите.

В редакцията на TrafficNews.bg също получихме десетки запитвания за това как може да се дари кръв и възможно ли е това да се случи от други населени места, а не от Пловдив. Първата новина по темата за кратко време събра над 44 хиляди посещения. 

„Кръв в полза на Демир може да се дари само в центровете по трансфузионна хематология в Пловдив, Смолян, Пазарджик и Хасково”, уточниха от РЦТХ-Пловдив.

От болницата съобщиха за TrafficNews.bg, че са необходими поне четири банки с А отрицателна, за да се извършат две спешни операции на момчето в Клиниката по неврохирургия и в тази по травматология.

Групата е изключително рядка, затова са изчерпани и наличностите в кръвопреливния център.
21-годишният Демир Василев е от Пловдив. От профила му във фейсбук става ясно, че е любител на моторите и високите скорости. Там той се е снимал и с яркочервения си мотор, с който претърпя инцидента.

Лекарите дават надежда за живота на младото момче, ако операциите се извършат навреме и има достатъчно кръводарители.
Те призовават за съпричастност от страна на гражданите, за да се спаси живота на младежа.
В делничните дни доброволците могат да дарят кръв в РЦТХ-Пловдив на бул. „България“ № 234 Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Пещерско шосе“ №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза пациента от КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“ Демир Василев на 21 години. Кръводаряването може да стане в часовете от 7:30 до 18:30 ч. в Центъра на бул. „България“ №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

TrafficNews.bg призовава – бъдете разумни на пътя! През последните три седмици само в района на Пловдив загинаха 10 човека в катастрофи, а над 30 са ранените. Три от жертвите са 16-годишните момчета от зверския инцидент в район „Тракия”.

СНИМКИ и ВИДЕО и информация за катастрофата с Демир Василев четете ТУК

TrafficNews.bg