Прикриване на контрабандни канали за цигари и прикриване на нарушения на представители на местната власт. Това са основните версии, които се коментират за арестите на двамата полицейски началници на районните управления в Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов.

Днес сутринта  двамата са били арестувани при две паралелно проведени спец операции в Първомай и Асеновград.

Петима следователи и прокурорът Христо Анчев са присъствали на ареста на Налбантов в Първомай,  зам. Окръжният прокурор Галин Гаврилов е ръководел акцията в Асеновград. Иззети са множество документи.

Акцията е проведена в пълна секретност, въпреки че началниците са били под наблюдение от доста време.

През двата района минават основните товари с контрабандни цигари, които влизат през Свиленградската митница . Камионите минават през Първомай , избягвайки натоварените главни пътища.  Основната част от товарите с цигари без бандерол се разтоварват в Асеновград.  Количествата са сериозни , а каналът действа от години. Това обаче няма как да се случи без протекция от висши полицейски служители.

В малките населените места полицейските шефове разполагат с доста сериозна власт, а в същото време са встрани от надзора на ръководството на областната дирекция. Те често влизат в най- различни колаборации с представители на местната власт и местния бизнес.

С тяхна помощ се прикриват нарушения,  а не рядко и престъпления. Жалби на граждани се укриват или по тях се работи проформа.

От прокуратурата съобщиха, че се разследва корупционен мотив. По двата случая се водят две отделни досъдебни производства, които не са свързани помежду си.  Конкретните престъпления, за които ще бъдат разследвани полицейските шефове, предстои да бъдат огласени. Те обаче едва ли ще покажат цялостната картина.

През последните 25 години, след началото на прехода в пловдивската областна дирекция е имало само един случай на арест на полицейски началник – този на покойният зам. Началник на Първо районно управление Димитър Кръстев. Той бе съден за укриване на жалби на граждани и за злоупотреба със служебно положение.

Арестите идват само месец след смяната на директора на ОД МВР –Пловдив, която бе оглавена от ст. комисар Христо Разсолков. Макар и посрещнат с резерви от състава, тъй като не е кадър на пловдивската дирекция, полицейският шеф действа изключително активно и очевидно е решил да ликвидира „кръговете по интереси“ , заформени през последните години в дирекцията.  Както и самият главен секретар Георги Костов подчерта при представянето му, Разсолоков „ трябва да прояви твърдост и решителност, за да отстрани натрупаните проблеми от липса на контрол проблеми в системата.“ Старши комисарят явно е приел поръчението  присърце и днешната акция, която според запознати, все още не е приключила, е доказателство за това.

Снимка: Шефът на РПУ Първомай Васил Налбантов

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg