Птица приземи аварийно самолет на  "Ryanair", който изпълнявал полет от Лондон до Пловдив, научи TrafficNews.bg. В крилото на машината се е ударил най-вероятно орел, сочат данните от проверката. На борда на самолета са пътували 174 пътници. За инцидента потвърди и директорът на летището Владимир Щърбанов.

Самолетът е кацнал около 21.05 часа и се наложило да изчака самолет с техници на авиокомпанията, които е трябвало да огледат машината. Открити са пера от орел в крилото на самолета. Констатирано е и изкривяване на самото крило. Техниците обаче са преценили, че няма опасност за пътниците и в 1.50 минути българско време самолетът е излетял обратно за Лондон.

„Няма нищо опасно в случая, подобни инциденти се случват всеки ден на различни летища“, коментира директорът на аеропорта. Според авиоексперти обаче пловдивското летище не е защитено от прелитащите птици и липсват системи за прогонването на пернатите от периметъра на пистата. Често птиците от района на летището се прогонвали по стария изпитан метод – с изстрели на пушка във въздуха!

Очаквайте коментар на авиоексперти и директора на летището за инцидента!

TrafficNews.bg