Първият оглед показва, че няма признаци на живот в непосредствена близост до взривилия се цех.“ Това каза на извънреден брифинг гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде Нова телевизия.

Комисар Николов уточни, че разрушенията са изключително тежки и отломки от взривилия се цех се намират в периметър от 500-600 метра. Екипите са приближили до 25 метра от мястото на взрива и е установено, че двата цеха на практика вече ги няма.

„Взривната вълна е тръгнала нагоре, а не към селото”, подчерта Николов.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни, че се в момента се работи в две основни насоки. „Първата е т.нар. спасителна операция, а втората основна задача е правилно да оценим има ли опасност за населеното място.“

Пробите от атмосферния въздух, околната среда и водата, които са взети, показват, че са в рамките на нормата и в никакъв случай не са опасни за живота и здравето на хората.

Гл. комисар Николай Николов заключи, че екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъдат на мястото на инцидента, докато има и малка надежда да се установят признаци на живот.

„На този етап няма как да ви дадем конкретна, актуална, адекватна информация, която да почива на конкретни факти и обстоятелства, на база на които да бъде изяснено има ли жертви, колко са жертвите и кои са жертвите.“ Това каза на извънреден брифинг Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР, предаде Нова телевизия.

Главният секретар на МВР подчерта, че 24 часа след последния вторичен взрив ще започнат и първоначалните действия по разследването под ръководството на представителите на Националната следствена служба. „Всички причинно-следствени връзки, имащи отношение към възникването и самия взрив, ще бъдат установени със съответните експертизи.“

Светлозар Лазаров уточни, че на база първичните разговори, проведени със специалисти, се смята, че взрив с такава мощност и такава насоченост, не би могъл да бъде предизвикан в следствие на утилизация на мини. По думите му най-вероятно не са спазени предписанията за безопасна работа.

Собственикът на завода Валери Митков пък подчерта, че не може и не трябва да се предполага, а трябва да се види какво се е случило. Той заяви, че синът му също е бил в завода по това време.

„По всяка вероятност ще има и жертви. На този етап не можем да кажем кои са и колко са.“ Това каза на извънредния брифинг Йордан Бакалов – министър на вътрешните работи.

Министърът уточни, че районът е отцепен и че утре съвместно с Министерството на отбраната ще се използва безпилотен самолет, който да обиколи самия цех и да установи пораженията. Ще се използва и специален робот, тъй като по правилата едва 24 часа след последния взрив може да влезе „жива сила“.

„Излизахме от работа и бяхме на портала да си тръгваме. Както си стоим, страшен гръм чухме, застигна ме нещо, удари ме и паднах и нищо повече не знам”, разказва една от пострадалите жени, настанени в болница. „И преди е имало инциденти, даже няколко. При работа с такива материали никой не е застрахован”, допълни още тя пред БНТ.

Продължават действията на служителите на Министерството на вътрешните работи за уточняване на обективната ситуация в района на инцидента край село Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Всички усилия на служителите на вътрешното министерство са насочени към събиране на достоверна информация за броя на работниците, които са били на територията на взривилия се цех за боеприпаси. В района е създадена зона за сигурност, охранявана от полицейски екипи и се извършва наблюдение с технически средства.

На място главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и инж. Николай Николов, директор на ГДПБЗН, провеждат разговори с представители на местната власт за предприемане на първите възможни действия в светлата част на денонощието. Създадена е нужната организация между структурите на МВР и МО за разузнаване на терена със специализирана техника, която вече пътува към мястото на инцидента.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи от Българската армия със специализирана техника пътуват към района на взрива край Горни Лом, за да 
окажат специализирана помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Модулните формирования са от 61-а механизирана бригада и военно формирование 28 880 - Белене. Те разполагат с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

Военнослужещи от състава на служба "Военна полиция" в Плевен с бронирана машина тип "Пустинна котка" също пътуват към Горни Лом.

TrafficNews.bg