Окръжна прокуратура е повдигнала обвинения срещу трима граждани и служител на КАТ, които се опитали да прикрият виновника за катастрофа , при която е прегазен 84 годишен пловдивчанин.  Образувано е досъдебно производство . Вече са повдигнати обвинения спрямо действителния извършител на престъплението и лицата, помогнали му да се избегне до този момент наказателно преследване. Обвиняемите са задържани за 72 часа в ареста. 

Зад волана на аудито , прегазило 84-годишният Петко Петков, е бил пловдивчинът Иван С. Той е прегазил дядото на пешеходна пътека и след това избягал от местопроизшествието. Инцидентът  е станал на бул. "Христо Ботев" , на пешеходната пътека между Стоматологичния факултет и Централна гара. Бившият военен всяка сутрин минавал по този маршрут, за да хване влака за Карлово , тъй като имал вила в едно от близките села. линейка откарала възрастния човек в болница,но там той издъхнал от раните си.

По-късно от КАТ открили виновния шофьор, но служителят , който работел по случая К.И. дал съвет на Иван да намери "доброволец", който да каже , че той е бил зад волана на аудито. 31-годишният Борислав Т. се споразумял с Иван и заявил , че той е шофирал колата. 

На катаджията са повдигнати обвинения за това че:

- като полицейски орган е спомогнал на лице, извършило престъпление /И.С./, да избегне наказателно преследване.

- е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – над 100 патрона, без да има  разрешително

- като извършител, в съучастие с посредник  - Сергей Д.  е използвал служебното си положение е взел подкуп

В рамките на това наказателно производство обвинения са повдигнати и на Сергей Д. за това, че умишлено е улеснил катаджията да използва своето служебно положение, за набавяне на противозаконни облаги.

Трима от обвиняемите са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа. Спрямо Борислав Т. е взета мярка за неотклонение „Подписка”. Той е направил пълни самопризнания. 

Другите двама служители на "Пътна полиция"Венцислав Муратев и Павлин Караджов, задържани за 24 часа, са били освободени днес от ареста, след като са били разпитани. 

TrafficNews.bg