Ситуацията наподобява военно положение, предаде репортер на TrafficNews.bg. От Мебелна къща по целия булевард „Асеновградско шосе” и по бул. „Санкт Петербург” е пълно с полиция и жандармерия. Униформените са с каски, щитове и палки. В момента има задръстване до кръговото на SPS.

Причина за полицейската блокада е шествие на привържениците на ПФК “Ботев”, които преминават организирано от стадион “Христо Ботев” до сектора за гостуващата агитка на стадион “Локомотив”.

Шествието е съпроводено от полицейски служители и е по маршрут: бул. “Източен” - бул. “Менделеев” - бул. “Освобождение” - ул. “Димитър Ризов”. В тази връзка е въведена временна реорганизация на движението по направлението в посочения времеви период. Такава ще има и след приключване на мача и при необходимост.

„Набелязани са комплекс от мерки за недопускане на нарушения и сблъсъци между противостоящите агитки на територията на спортната зона.”, съобщиха от полицията. В крайна сметка пловдивското дерби между Ботев и Локомотив ще се състои въпреки лошото време и неспиращия снеговалеж.

В 12 часа на Лаута ще се проведе техническа конференция. „Турция е вашата родина, Ахмед Доган е вашия баща”, скандират феновете. Преди минути те преминаха през кръстовището на Аграрния университет. Те хвърляха димки и пиратки.

От МВР-Пловдив казаха за TrafficNews.bg, че на влизащите в стадиона ще се извършват стриктни проверки. Няма да бъдат допускани лица в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични или упойващи вещества, такива, на които са наложени забрани за посещение на спортни мероприятия, както и малолетни без пълнолетен придружител. При охраната на мача ще бъде използвано и видеонаблюдение.

Припомняме, че е абсолютно забранено внасянето на пиротехнически средства, оръжие и предмети, които могат да се използват като оръжие; спрейове със защитен газ, с разяждащи или с оцветяващи вещества; бутилки, включително пластмасови над 500 мл, или предмети, произведени от чуплив или от особено твърд материал; обемисти предмети като стълби, сандъци, куфари, столове и други; сигнални ракети, светещи тела или пиротехнически изделия; знамена и плакати с дръжки по-дълги от 1 метър и с диаметър по-голям от 1 см, с изключение на олекотени ПВЦ-тръби с размер до 2,5 см; механично задвижвани предмети и съоръжения, които предизвикват шум; алкохолни напитки, наркотични или други упойващи вещества; животни.

Полицията призовава привържениците да спазват стриктно разпорежданията на служителите на реда. Нарушителите ще бъдат санкционирани безкомпромисно, съгласно Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и Наказателния кодекс.

На територията на град Пловдив патрулират мобилни групи специализирани полицейски екипи, които ще реагират на всеки подаден сигнал за нарушение на обществения ред.

TrafficNews.bg