В 6-милионния индийски град Ахмадабад трафикът е изключително напрегнатАвариите с пострадали пешеходци зачестиха почти всеки ден.

Две местни художнички Саумия Пандя Тхакар и Шакунтала Пандя измислили необичаен способ как да намалят аварийността на този участък. Те нарисували на асфалта триизмерен графит на пешеходна пътека. Сега шофьорите имат чувството, че летят срещу бетонни блокове и набиват спирачки.

Ефектът от графитите се оказал поразителен – за 3 месеца инцидентите с коли и пешеходци намалели 6 пъти!

„Когато за първи път видях графитите, си изкарах акъла и инстинктивно намалих рязко скоростта.И макар веднага да съобразих, че това е рисунка, за всеки случай карах много бавно докато отмина тези „блокове”. Дори сега, когато минавам там и вече зная, че това е рисунка, намалявам скоростта, защото яркото петно на асфалта привлича вниманието и те заставя да се концентрираш”, разказва таксиджията Виджай Ансари.

Властите в Ахмадабад възторжено приели идеята на двете художнички и им предложили да нарисуват подобни графити и по улиците около училищата. Естествено те се съгласили и сега по улиците на града може да се видят впечатляващи рисунки.

Още новини ТУК

TNS.bg