В последните часове на нощта срещу 27 април, ще можем да наблюдаваме явлението супер Луна. Това съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при Софийски университет.  Маркишки поясни, че за супер Луна говорим при близки във времето пълнолуние (или новолуние) и перигей, т.е. когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита.

"Времето между две последователни преминавания на Луната през перигея е средно 27.55455 дни – т.нар. аномалистичен месец.

Времето между две последователни едноименни лунни фази (например от пълнолуние до следващото пълнолуние) е средно 29.53059 дни - синодичен месец. Разликата между двата типа месеци се натрупва във времето и води до съвпадение на пълнолуние (или новолуние) с перигей веднъж на около 411.8 дни. Пълнолунията, случващи се при разстояния Земя-Луна, по-малки от 360 000 километра, се обявяват за суперлуния. Поради това в годината могат да бъдат обявени две или три съседни пълнолуния като суперлуния".

Суперлунията при близки във времето новолуние и перигей не могат да се наблюдават, поради което обикновено те не се обявяват, подчерта физикът. При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята (на 384-403 километра).

"При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално", посочва Маркишки.

Пълнолунието на 27 април ще бъде в 06:31 ч. и ще предхожда с 11 часа и 54 минути перигеят на Луната, който ще настъпи в 18:25 ч. на същата дата.

"Тази година ще има още едно суперлуние - на 26 май, когато перигеят на Луната ще бъде в 04:53 ч., а пълнолунието - в 14:14 ч. на същата дата. С други думи двете събития ще следват с разлика 9 часа и 21 минути", посочи физикът за БТА.