Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката "Скритите послания с  Красимир    Куртев“. В поредното издание ще ви представя темата Скритото послание на лицето. 

Скъпи читатели, според ранната медицинска класика (книгата на Хуанди), лицето чрез своите петте зони дава сигнали чрез скрити послания, че човешкият индивид има здравословни проблеми. В своята книга - „Лицето като огледало”, Джийн Хейнър описва, какво означават чертите по лицата ни, благодарение на науката физиогномика. 

Кои са петте зони на лицето, които са вестители на скрити послания? Това са: уши, очи, бузи, нос и шия. Според китайската медицина всяка зона от лицето отговаря за жизненоважни органи в човешкия организъм.

Ушите са много чувствителни зони, които имат пряко отношение към работата на бъбреците. Ако постоянно чувствате, че те „горят“, това може да означава, че организмът ви е подложен на силен стрес и е „препълнен“ с токсини. Пийте повече вода, преразгледайте съдържанието на ежедневното си меню и намалете алкохола, черния чай и кафето.

Бузите, техният лош външен вид издава проблеми с дихателните органи. Спуканите капиляри и нездравословните червени петна могат да бъдат следствие от заболявания на дихателните пътища или от алергични реакции.

Очите са прозорците към света и към общото здравословно състояние на нашия организъм. Състоянието на кожата около тях отразява състоянието на работата на отделителната система. Тъмните кръгове под очите (могат да бъдат и наследствени), мрежата от дребни бръчки (познати като „пачи крак“) и отоците около очите говорят за сериозен недостиг на вода в организма. Тоест, организмът трудно се само почиства от токсини и се налага да му помогнете отвън.

Зачервеният нос е показател за повишено кръвно налягане. Или пък може да предупреждава за розацея в първи стадий. Зачервяването на зоната между носа и устните, появата на вертикални бръчки и на различни възпаления там може да са причинени от използване на червила и моливи за устни, съдържащи комедогенни (запушващи порите) съставки.

Шията, кожата в тази област е особено нежна и тънка, затова е много важно да я овлажнявате всеки ден и да я защитавате от вредното въздействие на слънчевите лъчи с подходящите слънце защитни продукти.

 Съответните елементи, на които отговарят частите на лицето, ни разкриват и различни проблеми. Всяка част от лицето ни отговаря за различни вътрешни органи - те са нещо като огледало на състоянието на организма ни. Ето и на какво съответстват 5-те части на лицето и съответно 5-те елемента, според китайската медицина и добре познатия в областта специалист д-р Маошинг Ни:

Пъпки или някакви зачервявания по челото най-често означават проблеми с тънки черва, сърце, както и покоя на душата и ума. Ако сте от хората, които променят емоциите си често, вероятно имате вдлъбнатина между двете вежди. Променената пигментация на челото понякога говори за проблеми със сърцето или скорошна раздяла с близък, която е оставила трайна следа в съзнанието ви.

Промени върху лявата буза, доктор Мао свързва с черен дроб и жлъчния мехур. Ако имате червенина или спукан капиляр в областта по лицето, близо до носа, вероятно в черния ви дроб има натрупани доста токсини. Ако имате жълтеникаво петно или оттенък под лявото око, това може да ви подсказва, че имате проблеми с жлъчката. Изпъкналите вени или ситните обриви по лявата буза говорят за емоционално или физическо неразположение.

Пъпки по носа

Ако имате някакви външни белези по дясната буза, това говори за проблеми с белия дроб и дебелото черво. Червен обрив или някаква малка екзема от тази страна на лицето говорят и за настинки.

 Видимите недостатъци по носа според китайската медицина говорят за проблеми с далак, стомах и панкреас. Понякога просто дребни пъпки и обриви или просто зачервяване, може да говори за преживян силен стрес.

Относно брадата китайската медицина обяснява, че всякакви обриви по нея означават проблем с хормоналната, пикочната система или с бъбреците. Ако имате честа поява на пъпки по брадата, това може да говори за хормонален дисбаланс. Често подобни обриви на брадичката се появяват при проблеми - съответно при жените с менструацията и при мъжете с простатата.

Много от посочените симптоми и заболявания на лицето се третират чрез минерали и кристали, това също е залегнала в китайската медицина. В тази публикация нямам за цел да призовавам към само лечение, целта е образователна. Като човек занимаващ се 18 години бих могъл да дам съвети, как да третирате кожата на лицето. Преди това обаче се обърнете към личният си лекар.

Рядко обръщаме внимание на подобни детайли по лицето, смятаме ги за дребни и не особено интересни. От всяка малка чертичка по лицето ни, всяка точица или бръчица по него могат да се разкрият хиляди неща включително и здравословното ни състояние в момента. Скриването на проблема чрез козметични намеси не е достатъчно - това, че останалите ще видят пъпката, която се е появила в някоя част от лицето, съвсем не е основания проблем.