Скритите послания с  Красимир Куртев - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание, Нефритът - “кралят на полу-скъпоценните камъни”.

Китайците казвали: “ Благородният мъж без причина не се разделя с нефрита”. Нефритът е “кралят на полу-скъпоценните камъни”. Той бил любимият камък на китайските императори дори през нашата епоха. Това е един универсален лекар, който въздейства на всички области в организма. Притежава оздравителен ефект, лекува психични заболявания и депресии, болести на нервната система. Нормализира работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата система, премахва дискомфорта в повечето органи – далак, бъбреци, стомах и черва, сърце. Подвластни са му подутия корем, камъни в бъбреците и заболявания на костите. Една техника от древността – лечение с камъни.

За изработката на предмети за масаж се прилагат най-енергоемките, мощни и многофункционални полускъпоценни камъни, подбрани според въздействието им върху човека. Обикновено това са нефрит или жадеит, по-рядко – сардоникс, халцедон.

 Нефритът е камък, който китайците ценели много и са го нарекли “камък на живота”. Това е техният национален камък. Китайските философи приписвали на на нефрита пет основни свойства, отговарящи на шестте душевни качества; Неговият мек блясък отговаря на милосърдието, неговата твърдост – на умереността и справедливостта; полупрозрачната е символ на честността; чистотата – въплъщение на мъдростта, а неговата изменяемост олицетворява мъжеството. Една стара китайска пословица казва “Златото има цена, но нефритът е безценен”.

Нефритът се е използвал още през Бронзовата епоха. Хората са го използвали като камък за изработка на много здрави (трайни) оръжия и оръдия на труда, а по-късно са го използвали за предмети и украшения.Статуя на Буда висока 6 метра, направена от монолитен къс нефрит, млечен на цвят – сега се намира в Китай. Надгробна плоча в гробницата на Тамерлан, се състои от монолитен къс черен нефрит. Саркофагът на цар Александър III в Русия e изцяло гравиран със сибирски нефрит.

Масажът с нефрит нормализира налягането, премахва главоболието, благотворно въздейства на имунната и ендокринната системи, особено на щитовидната жлеза. При използване, нефритът лекува нарушената обмяна на веществата, помага да се справим с излишните килограми, притежава подмладяващ ефект – нефритът е способен да забавя стареенето на организма.

Нефритът с всички свои качества бил познат в Шумерия, Асирия, Вавилония и Анатолия. Той се появява в историята на човечеството още в каменния век. От негови отломки са се получавали отлични ножове, рендета, тесли.

Нефритът в древността имал голямо сакрално значение – поставяли са го в устата на починалите, за да им осигурят “втори живот” след погребението, украсявали гробниците на вождове и владетели, инкрустирали оръжия и пояси на войни, гравирали статуетки на идоли, съдове, дори мебелни и интериорни детайли. Според легендата Богинята Иштар носела на пояса си нефрит. Той бил много ценен от краля на ацтеките Монтесум и Чингиз – хан, Александър Македонски и Конфуций.

Като лечебно средство нефритът е много енергоемък и помага при различни заболявания на нервната, пикочно-полова система и сърдечносъдовата система. Ако го носим на себе си той стабилизира сърцебиенето и артериалното налягане, лекува аритмия и зъбна болка. Нефритът прекрасно въздейства при влажна и топла атмосфера, като започва активно да отделя полезни вещества.

Нефритът повишава издръжливостта и трудоспособността, помага да се издържи на всяка една трудност и да бъдат преминати препятствия в живота с по-малко въздействие върху нас самите. Той е много подходящ за морално слабите и за онези, които потъват в собствените си преживявания и не могат да се справят самостоятелно с проблемите си.

В трудни ситуации нефритът извежда своя притежател на правилния път, разширява хоризонтите, способства за необходимото благотворно изменение на съзнанието, поведението и като следствие промяна на обкръжаващата ни действителност. В същото време нефритът е добър за сериозни и стабилни хора, които желаят да прекарат своя живот спокойно, на едно място.

Той не е подходящ за притежатели с неспокоен характер, пътешественици, авантюристи, комарджии. Нефритът не донася баснословни богатства, но допринася за доходи на едно постоянно ниво, достатъчни да удовлетворят земните потребности на дадения човек – нито повече, нито по-малко.

Между другото, нефритът не е подходящ да се носи от тези, които търсят да открият втората си половинка, защото той малко ограничава кръга на общуване, за семейните двойки той осигурява благополучие, мир, дълголетие, а на желаещите да заченат, ускорява появата на дете.

Статуетка, ваза или някакъв предмет, защитава вашия дом от стихийни бедствия и бедност, запазва здравето на живеещите в дома. Между впрочем, в обработен вид като украшение, този камък не е подходящ за комбинация със злато. Счита се, че той носи най-голяма полза на земните знаци – Близнаци, Рак, Везни и Риба.

Енергетиката на камъка – това е дарение от самата природа, една възможност да приведем своя организъм в хармония и спокойствие. Едно мощно въздействие на полускъпоценния камък, допълнено с масажен и термичен ефект – добър аргумент в стремежа към здрав дух в здраво тяло. И дори, ако вие нямате време редовно да ухажвате вашето тяло в спа салоните, вие винаги можете да направите един мини салон в своя дом с помощта на достъпните и лесни в използването си масажьори от този камък.

Затова, използвайки ги за себе си, не е нужно да бъдете специалист, за да определите проблемните зони и да изберете подходящия масажьор. Погрижете се за здравето си сега – проблемите най-добре се разрешават преди тяхното възникване.

Изготвил и подбрал за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния анализатор и астролог Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.