СКРИТИТЕ ПОСЛАНИЯ С КРАСИМИР КУРТЕВ : Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя, скритите послания на камъкът Малахит.

 

Малахит, невероятен дар от природата предоставила множество минерали и кристали. Една от хипотезите за наименованието на този камък е, че думата малахит произлиза от гръцки от malakos - мек, и mallow вид зелена подправка(трева). Малахитът   е камък на трансформациите.

 Независимо дали трансформацията се изразява под формата на любов и благополучие нечия защита или духовна еволюция, тя носи положителна трансформация отново и отново. Малахита помага всякакъв вид трансформации да преминат нежно и умерено за сърцето, подпомагайки лесното преминаване от едно състояние в друго. 

Като камък на трансформацията, малахита много помага при спиритуалната еволюция. Медитацията с малахит могат да помогнат за по-бързото себепознание. Освобождава енергийните блокажи образувани най-често от собственото ни съзнание.

Като част от духовното извисяване малахита може да помогне при трансформацията от живот към смърт, помагайки да се извърши този преход без страх.

Едно от преданията гласи, че Малахитът е камък на просперитета и щастието, както и на изобилието. Подпомага за продуктивността в работата или кариерата. Което от своя страна може да повдигне самочувствието и самооценката на носещия го. Малахитът е също така много предпазващ камък, особено за обща защита от злини, нещастие, помага за защита по време на бременност и при раждане. Също така предпазва по време на полети и пътувания.

Ментално, малахита е от чудесна помощ за по-добра концентрация и интелект, и като такъв е незаменим при големи умствени натоварвания. Помага да се концентрирате при извършване на множество задачи едновременно.

Ползвайки този камък може да ви помогне да се справите по-лесно със саморазрушителните емоции при любовни раздели, както и да ви помогне да намерите истинската любов, малахита помага да се балансира истинската любов.

 Малахитът се ползва в народната медицина и кристалолечението при астма, артрит, бременност, проблеми с имунната система, епилепсия, главоболие, световъртежи и прочие.

 Малахитът може да изчисти и активира всички чакри и да ги балансира. Малахита е камък с който се съединява енергията на сърцето с базовите чакри. Първостепенната му енергия се асоциира със сърдечната чакра.

 За ценителите на такива природни богатства, малахитът е изключително скъп. Минералът е открит още в древни времена. В Египет дори са го използвали като грим, който си слагали само фараоните и някои влиятелни особи. В по-късен етап от времето малахитът се използвал и се окачал на амулети, като се вярвало, че предпазва от опасности. Другото име на минерала е „Огледалото към душата“, точно защото древните са мислели, че той може да проникне и да отрази душата на притежателя му. Находища на малахит има в Русия, Чили, Австралия и други.

 Малахитът е мек и крехък минерал, чувствителен е към топлина и киселини. Към тези красиви камъни трябва да се отнасяме доста внимателно.

Малахитът е един от най-популярните и красиви декоративни камъни. Неговите богати и разнообразни окраски в нюанси на зеленото го нареждат сред най-красивите бижутирийни камъни. От малахит за нуждите на бижутерията се изработват предимно кабушони в най-различни форми.

В древността хората са ценели този камък заради драматичните му и контрастни зелени цветове и е ползван освен за изработката на бижута и орнаменти, също така и в козметиката като сенки за очи.

Има сведения, че малахита е добиван и ползван в древен Египет още през 4000 пр. н. е. Малахитът дължи невероятния си зелен цвят на медта.

Малахитът дължи невероятния си зелен цвят на медта, като част от химическата му формула, а уникалните си концентрични или въртеливи форми на начина по който се формира.

Малахитът се образува чрез утаяване на разтвори, и много по-рядко чрез кристализиране на стопена скала или кондензиране на изпарения.

Технически малахита се обозначава като „вторичен” минерал, което означава, че се образува като химическа реакция между вече формирани минерали. Когато вода съдържаща въглероден диоксид или разтворени въглеродни минерали взаимодейства с медно съдържащи скали или разтвори на медно съдържащи минерали може да се образува малахит. Най-често се образува в масивни формации като микро кристален агрегат и се отлага като корички по други скали.

Във всяка колекция на скъпоценни минерали е задължително да присъства малахит в някоя от по-редките си кристализации, като сталактити или особено ценените копринени малахити с техните тънки като игли кристали образуващи изключително красива копринена повърхност в нюанси на зеленото.

Заедно с малахита в така наречените вторични депозити понякога могат да се открият и други медно съдържащи минерали, които понякога за щастие на колекционерите, се комбинират в общи образци. Заедно малахита, синьо-зелен хризокола, тъмно син азурит или керемидено червен куприт, образуват образци с изключителна красота.