Скритите послания с  Красимир Куртев - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание за болките предизвикани от нашите емоции.

Терминът емоция произлиза от латинската дума „emoveo”, което означава вълнение, потресение. Емоциите се смятат за особена група психични процеси и състояния свързани с инстинктите, потребностите и мотивите на човека. Те отразяват значимостта на явленията върху жизнената дейност на личността и постоянно оказват влияние върху тази дейност.

В човешкото преживяване емоциите изпълняват своеобразна функция на „гравитационно поле”, в което протичат процесите на възприятие, мислене, памет и прочие. Всичко това се изразява в преживяване на удоволствие или неудоволствие, респективно положителни (радост) или отрицателни (тъга) емоции, които са основните координатни оси на емоционалния живот при човека.

 

Ким Саид  определя Седемте болки от емоциите:

Главоболие и мигрена: Повечето хронични главоболия и мигрени са причинени от ежедневния стрес. Общото безпокойство също води до силно главоболие. Потиснатите емоции предизвикват стрес – преди всичко тревожност, раздразнение, нервност или умора – увеличават напрежението на мускулите и разширяват кръвоносните съдове, което влошава хода на мигрената.

Периодичното главоболие може да бъде предизвикано от съпътстващи фактори. Например, забелязали ли сте, че главата започва да ви боли веднага щом съпругът, който ви тормози се върне вечер вкъщи? Или пулсиращата болка в челото се усилва, когато нарцистичният ви шеф се появи на работа?

Болка в областта на врата и раменете:  Тъй като стресът се натрупва в ума и тялото, първото място, където обикновено се проявява физически, е по раменете и врата. Хроничната болка в раменете и шията често символизира опит да „носите тежестта на целия свят“ на собствените си рамене или невъзможността да оставите човек или ситуация да останат в миналото. Понякога се дължат и на нежеланието да простим на човек, който е важен за нас.

Болка в гърба: При болка в гърба много е важна областта на локализация. Болката в горната част на гърба може да ви подскаже, че не получавате искрена емоционална подкрепа от хората около вас. Долната част на гърба често боли при хора, които са много загрижени за финансовото си положение.

Коремна болка: Емоционалният стрес създава хаос в нашата храносмилателна система. Продължителната депресия, безпокойството или пост-травматичният синдром могат да причинят синдром на раздразнените черва, пептична язва или общ чревен дискомфорт.  От емоционална гледна точка, много стомашни разстройства се появяват да ни кажат, че ни е невъзможно да „смелим“ човек или ситуация, с която сме принудени да се справим или да търпим, ситуация, от която по-скоро се страхуваме.

Това също означава, че е трудно да се справите с определен човек, чието поведение противоречи на вашите възгледи, навици или начин на живот. Честите болки в корема също предполагат, че често умствено се критикувате или се глезите, като се опитвате да се предпазите от дадено изпитание или стресова ситуация.

Менструални болки: Ако менструалната болка в жената стане много болезнена, причината за това може да е в нейните емоции.  Когато отказваме да приемем трудни или неприятни емоции, когато отричаме сянката на нашата личност или имаме отрицателни враждебни вярвания за себе си и ролята ни на жена, това може да се прояви в менструално разстройство, да причини ендометриоза и маточни болести.

Болка в крайниците: Болка или усещане за скованост в краката ви може да означава страх да продължите напред, да вземете важно решение. Възможно е и да означава, че живеете с усещане за потисничество, а също се появява когато смятате, че нямате към какво да се стремите. Такива болки често възникват, когато се опитвате да избегнете прехода от миналото към настоящето или не желаете да поемете към нещо ново.

Болката в коляното, липсата на гъвкавост или скованост на ставите могат да отразяват сковаността на вашето възприятие за бъдещето. Това се случва по-често при онези, които не искат да слушат нови идеи или например, да възприемат нов начин на живот.

Болката в ръцете може да символизира невъзможността за обработка и вземане на поука от някакво важно житейско преживяване. Всички видове дифузни болки, включително фибромиалгия

 Нашето тяло понякога натрупва дифузна болка на опорно-двигателния апарат като защитно средство, което да отклони ума ни от хронично емоционално потискане и дисбаланс. Ако сте били диагностицирани със сходни болки и медицинското лечение не ви помага, опитайте се да направите по-задълбочена оценка на емоционалното си състояние. Много видове болка са пряко свързани с нашите емоции. Веднага щом идентифицираме причината за болката, можем да започнем да се лекуваме отвътре.

 Психосоматичната болка е нарушение, характеризиращо се с хронични физически симптоми, които нямат ясна причина и медицинско обяснение. Терминът „психо“ се отнася до нашето психическо състояние, а „сома“ се отнася до тялото. В допълнение, думата болка идва от латинската дума poena, което означава „глоба“. Така че психосоматичната болка е специален вид физическа болка, причинена от нашето психическо състояние. Нашето тяло буквално ни наказва за това, че го подлагаме на силен стрес.

Въпреки че отрицателните емоции не винаги възникват по наша вина, нашето тяло не прави разлика. Дългосрочното емоционално насилие или пренебрегване в детството може да се прояви под формата на хронична психосоматична болка, независимо от причината.

Дори незначителният емоционален стрес може да се прояви като болка в различни части на тялото. Болката може да продължи години и дори да се разпространи от една част на тялото в друга. Лекарите често не могат да намерят физическо обяснение или успешно фармакологично лечение на това състояние, защото те просто не съществуват. Умът и тялото ни работят заедно. Емоционалната болка може директно да причини увреждане на нервите и физическа болка.

Емоциите ни често са пряко свързани с нашите физически заболявания. Като се научим да идентифицираме и управляваме емоционалното си състояние, ние ще можем да излекуваме нашето тяло - отвътре и отвън. Така или иначе емоциите са лоши съветници…

 

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор и Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.