Пандемията ни удари тежко, затварят ресторанти, молове, училища, детски градини, ограничават събирането на повече от двама човека на обществени места (независимо да ли са открити и закрити). Всеки ден броят на заразените се увеличава,, страх е обхванал достойния български народ, човек човеку не вярва (и го заобикаля от най-малко два метра, като го срещне на улицата).

Главният прокурор иска въвеждане на вечерен час и пълна забрана за напускане на домовете (докато той щъка наляво и надясно да се показва по телевизора).

Тъй като каквото каже Той е закон, ние с жената решихме да постъпим отговорно и да се карантинираме доброволно и без това сесиите на общинския съвет се провеждат дистанционно – по интернет. Що се отнася до мен – откакто чумата стана големкиня – престанах да работя и само чакам на нея да ми даде да ям.

Та, след кратък рейд на голяма верига магазини за хранителни стоки, откъдето – след няколко схватки, една от които – доста тежка, купихме запаси за около 6 месеца (разбира се, включващи наред с всичко и внушително количество тоалетна хартия). Отне ни 6 курса от колата, за да приберем всичко вкъщи, след което заключих вратата, глътнах ключа и хванах запек.

Дотук добре, но по-нататък започнаха неволите.

Въпреки скорошната ми промяна в отношението към жената, с оглед повишения ѝ социален статус – всичко си има граници и прекарването на дълго време с един човек в ограничено пространство, без много възможност за избягване на контактите с него е изключително изпитание и за най-влюбената двойка.

Като имате предвид, че сме женени от 20 години, може да си представите датата, на която любовта между нас се изпари – ако не можете –ще ви кажа - на втората седмица след сватбата, когато жената изпи цяло шише ракия, което си пазех за специални случаи.

Тъй като и двамата (през повечето време) сме разумни хора, решихме, че обявеното извънредно положение и самоналожената карантина няма да съсипят брака ни и приехме набор от правила, които да спазваме при изолацията.

По-долу – може да се запознаете с тях, като изрично Ви даваме право да ги прилагате и Вие – напълно безплатно (освен да ни споменавате от време на време в молитвите си).

ПРАВИЛНИК ЗА ВЪТРЕШНИЯ РЕД В ДОМА НА СЕМЕЙСТВО [ПОПЪЛНЕТЕ ИМЕТО] В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Раздел I

Общи положения

Чл. 1. Този правилник урежда отношенията между живущите в [посочете точен адрес на жилището], по повод  обявеното от Народното събрание на Република България извънредно положение, вследствие на пандемията от новия коронавирус и причиняваната от него болест COVID-19, поддържането и контрола по спазването на вътрешен ред в жилището, поддържането на мира, спокойствието, живота и здравето на живущите, както хигиената на жилището и на живущите в него.

Чл. 2. Обитателите на жилището са длъжни стриктно да спазват разпоредбите на този Правилник, ако искат да преживеят пандемията (заплахата не включва само заразяване с COVID-19, но и удар с тъп предмет по главата, подхлъзване на току-що дезинфекцирания под (разбира се – напълно случайно), токов удар от изпуснат във ваната електрически уред – пак случайно и най-страшното – смърт, поради изчерпване на запасите от тоалетна хартия).

 

Раздел II

Протичане на живота под карантина

Чл. 3. Живущите предприемат всички необходими мерки, за да осигурят (доколкото е възможно) нормалното протичане на живота в условията на извънредно положение.

Чл. 4. Живущите безусловно се подчиняват на главата на семейството (този текст го предложих аз, като естествено си мислех, че като истински български мъж, аз ще съм въпросната глава, докато жената не ми припомни кой всъщност изкарва парите, а в това време държеше и доста тежък тиган в дясната си ръка);

Чл. 5. Свеждат се до минимум контактите на живущите в жилището – ако има възможност на всяко лице се осигурява самостоятелно помещение, което да обитава (жената категорично отказа да живее в килера … сега там живея аз, което не е толкова лошо, все пак всичката ракия е при мен, на кой му е притрябвал свеж въздух, светлина и вода).

Чл. 6. Наличните ресурси се разпределят така, че да осигурят нормално съществуване на живущите през възможно най-дълъг период от време (ние с жената сведохме ходенето до тоалетна до минимум – 1 път на ден по малка нужда и през ден – по голяма, тя постоянно има запек, така че това не беше проблем за нея, но не приемам въпроси за това как се справих с налегналото ме разстройство).

Чл. 7. Изготвя се строг график за това кое лице, по кое време и с каква цел може да напуска поставено под карантина жилище (ходенето при съседа Теодор, с цел консумация на алкохолни напитки (за които се знае, че са бич срещу коронавируса, а и срещу други вредни твари), жената не прие за валидна причина и не ми разписа пропуска).

Чл. 8. В жилището не се допуснат външни лица, освен в случай на нужда от спешна помощ (чумата не пусна съседа Теодор, който спешно имаше нужда от помощ за преценка на качествата на новата му ракия).

Чл. 9. (1) Обитателите в жилището са длъжни да не допускат никакво замърсяване на жилището, като гладките повърхности се почистват с разтвор от натриев хипохлорид (аз исках да напишем „белина“, но жената каза, че първо – трябва да подхождаме по научно и второ „белина“ би било продуктово позициониране) по пет пъти дневно, а бравите на вратите – по дванайсет.

(2) Обитателите в жилището изготвят график, по който се извършва почистването (след кратка свада, в нашия график остана да фигурира само моето име, жената щяла да е заета с по-важни и отговорни дейности, сигурно имаше предвид постоянното ядене).

Чл. 10. Обитателите са длъжни да положат всички усилия, така че домашните им любимци (ако имат такива), да на нахранени, сресани, разходени и доволни от живота (без никакви протести и по желание поех тази задача и без това Гошо беше много по-приятен, а и по-интелигентен събеседник от жената, а в допълнение – за първи път включих и пътеката за бягане, която бяхме купили преди 5 годни, след като тогава жената реши, е иска да спортува. Естествено – използваше фитнес уреда само за закачалка).

Чл. 11. (1) Обитателите вземат необходимите мерки, с цел недопускане на безконтролното качване на килограми, вследствие на  живота под карантина.

(2) В изпълнение на задължението по алинея 1, се изработва план за всекидневно физическа активност, при съобразяване на наложените ограничения.

(Тук не е нужно да споменавам, че жената се провали с гръм и трясък, като качваше средно по кило на ден, аз от друга страна, с оглед поемането на задължението по чл. 9 – се чувствах отлично, с изключение на това, че от препаратите ми окапа косата, паднаха ми ноктите и ослепях с едното око, но кой ти брои)

Чл. 12. Забранено е ползването на тоалетна хартия, освен в много належащи случаи.

Чл. 13. Забранено е напускането на жилището, без костюм за химическа и биологична защита.

Чл. 14. Забранява се споменаването на съседа Теодор, освен, ако изказването по негов адрес съдържа негативни определения за личността му.

Чл. 15. Забранява се нехуманното отношение към Гошо, включително и превръщането му в част от хранителните запаси, освен ако всички други възможности за набавяне на продоволствия са изчерпани.

Чл. 16. Забранява се приютяването на бездомни кучета или други животни, изключение може да се направи за тъщата, при условие, че живее в мазето.

 

Раздел III

Контрол и наказания

Чл. 17. (1) Обитател в жилището, който наруши правилата, установени с този правилник се наказва с принудително затваряне в мазето с тъщата за срок от 24 часа.

(2) Ако нарушението създаде опасност от зараза, нарушителят се изпраща за принудителен труд в инфекциозното отделение на най-близката болница, без правото да ползва предпазни средства.

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

  • 1. БЕЗ ПАНИКА!
  • 2. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ и СЛУШАЙТЕ МУТАФЧИЙСКИ!

Очаквайте новите приключения на семейството с Голфа, ако даде БОГ. Рубриката се води от двама известни пловдивчани, пожелали да останат в историята с псевдонима SS.