На света съществуват стотици видове чайове - от силните черни с по-високо съдържание на кофеин от кафето до безброй билкови, полезни за най-различни здравословни състояния. Един особено ароматен и полезен е ройбос.
Ройбос е билков чай, който се приготвя от едноименното растение, познато и с латинското си име Aspalathus linearis. Ниската бобова култура се отглежда единствено в провинция Уестърн Кейп в Южна Африка.
Консумира се още от XVIII век, но в последните години стават известни многобройните ползи за човешкия организъм, които носи чаят от ройбос. Той е ободряващ без да съдържа кофеин, богат е на антиоксиданти, полезен е за сърдечното здраве, помага за регулирането на нивата на глюкозата.
Антиоксидантите се борят с оксидативния стрес и неутрализират свободните радикали. В допълнение към тях в ройбосът съдържа полифеноли и флавоноиди, които поддържат клетъчното здраве.
Ниското ниво на танини и липсата на кофеин пък прави ройбоса подходящ за консумация по всяко време на деня. Той може да се пие топъл или студен, а приятният му аромат има допълнително успокояващо действие.
ь
Ройбосът може да се консумира и като подкрепящо средство към лекарствата за диабет заради това, че подобрява концентрацията на глюкоза в кръвта и помага за гликемичния контрол, пишат още Health.
Източник: Lifestyle.bg