На международния панаир на колекционерите тази година ще бъде изложена марка за над един милион английски лири. Късчето хартия се появява на 6 май 1840 година във Великобритания. Наречена е Черното пени" заради стойността - едно пени, и цвета й. Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя от „Черното пени” с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение. Марката ще бъде изложена в 7 панаирна палата от 24 до 26 октомври.

Един от поводите за изложбата 175-годишнина на Съюзът на българските филателисти. Петото издание на изложението отбелязва също 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и 25 г. от основаването на  Европейската филателна федерация ФЕПА, чийто президент Хосе Рамон Морено ще гостува в Пловдив.

Панаирът на колекционерите е единствен в България. Паралелно с него в Международен Панаир Пловдив ще се провеждат: Международна изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто,  Галения“ (22-25 октомври), Специализирана изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна есен“  (22-26 октомври), финали за Световната киноложка купа  и Републикански шампионат за български породи кучета (25 -26 октомври). 

Днес първите британски пощенски марки са  сред най-ценните в света. На търг в Лондон японски бизнесмен платил 1,35 милиона английски лири за “Черно пени” с клеймо от 2 май 1840 г., т.е четири дни преди валидирането.  2,4 милиона долара е достигнала цената на плик с  "Черното пени" и клеймо от 2 май 1840 г. по време на аукцион в швейцарския град Лугано през 1991 година. Тази сума била третата по големина за филателна рядкост.

През 2007 г. колекция от пощенски марки "Черното пени" бе извадена на благотворителен търг в Ню Йорк с прогнозата, че ще бъде продадена за 4-5 милиона долара. Приходите бяха предназначени за международната хуманитарна организация „Лекари без граници“.

 TrafficNews.bg