Кучето е пълноправен член на семейството и неговото здраве е не по-малко важно от нашето. В основата на доброто му здраве е храненето - не само като качество, но и като количество и честота.

Експеримент с 24 хиляди кучета доказва връзка между хранителните навици, когнитивните функции и цялостното им здравословно състояние, като установяват, че тези, които се хранят само по веднъж на ден, имат по-малка вероятност да развият различни заболявания, свързани с напредването на възрастта, като ортопедични, гастроентерологични, уринарни, дентални и на черния дроб.

Кучетата да се чувстват по-добре, когато се хранят по-рядко, са ловните инстинкти, наследени от техните предци вълците, които могат да издържат с дни без храна. Намаляването на калорийния прием при домашните любимци се свързва с по-голяма продължителност на живота.

На базата на много информация, предоставена от собствениците на кучетата, както и чрез различни тестове, сега изследователите установяват, че тези животни, които се хранят по веднъж на ден, имат по-малко когнитивни проблеми и повечето системи в организма им функционират по-ефективно.