Уискито може и да е ирландска национална напитка, но то отдавна е пропатувало целия свят и носи духа на старите дестилерии. То има дълга, дори необятна история, която е трудна за проследяване с ясна датировка. Но все пак ще опитаме. В рубриката на TrafficNews “Историята на уискито” ще се опитаме да разбулим мистерията му, като се върнем до дълбока древност.

Ще отговорим на някои основни въпроси, ще се запознаем повърхностно с терминологията в бранша и ще разгледаме различните видове. ВНИМАНИЕ! Този материал не е предназначен за превзети дегустатори със „знам всичко по въпроса” поведение. Рубриката ни е изцяло любителска и за забавление. А и истинските любители на уискито винаги искат да научат нещо ново и да споделят вече наученото с други. Приятно четене и наздраве!

След като разгледахме накратко историята с древната напитка, съвсем логично е да преминем към различните видове „вода на живота”.

"Няма лошо уиски. Има само уиски, което не е така добро като останалите." - Реймънд Чандлър

Най-общо казано, класификацията на уискито може да се базира на три основни признака: страната от която произлиза, особеностти на дестилационния процес и зърнената култура, от която е направено.

По произход

Оформили са се 5 основни типа уиски по това от къде произлизат:

Скоч - Шотландия

Бърбън - САЩ

Ирландско уиски - Ирландия

Канадско уиски - Канада

Японско уиски - Япония

Всички тези видове уиски се дестилират от различни и / или специфични зърна (царевица, пшеница, ръж, овес и ечемик) и отлежават в бъчви. В основен смисъл уискито е просто дестилирана, бира без хмел. Зърната се накисват и ферментират, превръщайки захарите от зърната в алкохол. Всяко зърно има различно ниво на съдържание на захар. Например царевицата има по-високо съдържание на захар от пшеницата или ръжта, придавайки на уискито, приготвено с царевица, по-сладък вкус от това с пшеница или ръж. След превръщането на захарите в алкохол, производството на уиски се отклонява от производството на бира и преминава през различни дестилационни процеси, в зависимост от вида на уискито. Всички те са най-малко 40% алкохол.

Всяка държава има свой собствен набор от правила за производство на техните уискита. Тези разпоредби, съчетани с местните природни ресурси, земеделие и традиции, създават основите за уискито на всяка страна. Нека да разгледаме.

Американски уискита

Европейците първи стъпват на Американския бряг и откриват изобилие от ръж, което от своя страна довежда до появата на уиски, направено от него.  По-късно, когато се заселват и по територията на Кентъки и откриват колко добре се развива царевицата по тези места, се появява и съкровището на Америка – бърбънът.

 

Има много видове уиски, произведени в САЩ, вариращи от нерегулираната „лунна светлина” през бяло уиски до Бутилирано в Бонд Бърбън. Бърбън, Тенеси уиски и ръж са основните видове, които ще разгледаме.

Канадски уискита

Два са основните фактори, които оформят канадското уиски – „Сухия режим” и ръжта. Първоначално ръжта е от малкото култури, които могат да оцелеят в суровите зими. По-късно значението й намалява, но до днес канадското уиски може да се нарече „ръжено”.

Като цяло канадските уискита са по-леки и по-сладки като характер, но все пак пълни с вкус. Смятан за лесен за пиене. Когато производителят споменава, че ръжта се използва щедро при довършването на уискито, обикновено ще има хубава по-пикантна нотка. Може да се нарече канадско уиски, канадско ръжено уиски или ръжено уиски.

Неща, които трябва да имате предвид: За разлика от американските ръжени уискита - в Канада ръжта не трябва да бъде доминиращото зърно и често се използва най-вече в ароматизиращата част на уискито в бутилирането. Поради лекотата им на пиене, те често се смесват добре в коктейлни смеси. Традицията движи процеса - канадското уиски отпреди 15 или 30 години най-вероятно ще има почти идентичен вкус със същото, произвеждано днес.

Шотландски уискита

Произведено в Шотландия, основно от малцов ечемик, заедно с други зърнени култури, царевица, пшеница ...

Видове: Single-malt whisky, Blended malt whisky, Blended whisky, Single-grain whisky

Какъв е вкуса на скоча?

Ще варира, особено в зависимост от това откъде идва в Шотландия (Шотландия има над 100 различни дестилерии). Уискитата от Islay, като Lagavulin и Laphroaig, често са склонни да имат силен аромат на опушен торф, докато тези, идващи от Speyside, са по-леки и по-сладки. Lowlands скоча също има тенденция да бъде относително сладък и по-лек. Колко време е отлежавал скоча, както и в какъв тип бъчви е отлежавал, също силно влияе на вкуса.

Скочът е напитка със силен характер и дори по-сладките стилове нямат същата сладост на бърбън, за да я смекчат. И все пак, когато небцето става по-опитно, вкусовете трябва да се отворят и има откриване на вкусове, вариращи от мед, бадем, треви, кожа, нектарин, ванилия, сушени плодове, заедно с различните нива на опушване, вариращи от едва забележими до силно опушени.

Ирландски уискита

Някои смятат Ирландия за родното място на уискито още през 6 век след Христа.

Произведеното в Ирландия уиски, споделя някои прилики с шотландското, но има и свои собствени особености.

Видове: Single-malt whiskey, Grain whiskey, Blended whiskey, Single pot still whiskey

Какъв е вкуса на ирландските уискита?

Гладко и по-малко сладко от бърбън. Няма опушването, обикновено свързано със скоч, въпреки че има няколко изключения. А това че липсва опушване, комбинирано с гладкостта от тройната дестилация, ги прави по-лесни за консумация от шотландския.

Неща, които трябва да имате предвид: В Ирландия има само 3 работещи дестилерии, но всяка от тях прави множество спиртни напитки. Например има дестилерия Midleton, която прави Redbreast, Midleton, Paddy, Powers и Jameson и всички техни индивидуални марки.

И не забравяйте, че не е ирландско кафе, освен ако не използвате ирландско уиски. Иначе е просто кафе с уиски!

Японски уискита

Японските дестилерии са направени по модел на шотландските и съответно произвеждат по същия начин. Със сигурност в Япония не разполагат с чак такъв брой, но пък затова, тези които имат са доста добри.

Подобни са на скоча, което не е твърде изненадващо, тъй като това е първоначалното вдъхновение, въпреки че сега те са се развили, за да демонстрират собствен характер. Те са силни и наситени, но са и много добре балансирани. Има някои, като уискито Nikka Coffey Grain, което споделя повече вкусови нотки с бърбън, отколкото със скоча.

Неща, които трябва да знаете: През 2015 г., японското уиски Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 е определено за най-доброто в света. „Непрекъснатото усъвършенстване“ може да обобщи производството на японско уиски. Винаги променяти опитвайки се да усъвършенстват процеса, затова не е чудно, че сега произвеждат едни от най-добрите уискита в света.

 Ако сме успели да ви заинтригуваме с част от историята на уискито, следете рубриката ни. Ще ви разкажем още много интересни неща и ще продължим да проследяваме миналото и настоящето на това вълшебно питие.

 

История на уискито: Древната напитка, която за келтите била „вода на живота"Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Най-старата лицензирана уиски дестилерия в светаВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Лунна светлина" - предания, легенди и любопитни фактиВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Уиски бунта", „Сухия режим" или как се е развивало уискито през годините. Част 2Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Уиски бунтът”Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Остана ли празен адът по време на Сухия режим?Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Мъжете и уискитоВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Жените и уискитоВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка