Уискито може и да е ирландска национална напитка, но то отдавна е пропатувало целия свят и носи духа на старите дестилерии. То има дълга, дори необятна история, която е трудна за проследяване с ясна датировка. Но все пак ще опитаме. В рубриката на TrafficNews “Историята на уискито” ще се опитаме да разбулим мистерията му, като се върнем до дълбока древност.

Ще отговорим на някои основни въпроси, ще се запознаем повърхностно с терминологията в бранша и ще разгледаме различните видове. ВНИМАНИЕ! Този материал не е предназначен за превзети дегустатори със „знам всичко по въпроса” поведение. Рубриката ни е изцяло любителска и за забавление. А и истинските любители на уискито винаги искат да научат нещо ново и да споделят вече наученото с други. Приятно четене и наздраве!

Преди да се потопим в необятния свят на видовете уиски, различните вкусове и осбености на приготвянето, трябва да се спрем на няколко значими мъже, чиито имена са неразривно свързани с „водата на живота”.

"Водата не е годна за пиене. За да стане, трябва да добавим уиски. С усърдни усилия се научих да я харесвам." – Уинстън Чърчил

Уискито дължи голяма част от своята известност на шепа вдъхновяващи ключови фигури. Някои от тях стоят между историята и легендата. Макар и без никакво историческо доказателство, ирландците са убедени, че най-първият създател на уискито е техният, може би най-известен, евангелски монах – Свети Патрик. В отговор, шотландския народ възкресява произхода му, като твърди че заслугата е тяхна. 1500 години по-късно, друг мъж в расо, монахът Магнус Ойнсън, основател на дестилерията Highland Park на Оркнейските острови и известен със своите контрабандни подвизи, служи като допълнително напомняне за страстната привързаност на Шотландия към нейния национален нектар.

Съединените щати също имат свои светец – основател, в лицето на преподобния Илайджа Крейг (1738/1743 - 18 май 1808 г.), баптистки проповедник, възпитател и предприемач във Вирджиния. Приблизително през 1789 г. Крейг основава дестилерия там. Компанията Heaven Hill съмнително го кредитира с изобретяването на „true Kentucky Bourbon“, като подобрява неотлежалия царевичен ликьор чрез отлежаване на бъчви в овъглени дъбови бъчви, „процес, който дава на бърбън неговия червеникав цвят и уникален вкус. Компанията Heaven Hill използва това твърдение, наричайки Илайджа Крейг„Бащата на Бърбъна"в рекламата на техния продукт. Илайджа Крейг най-често е свързван като асоциация с тази марка бърбън. Следващите няколко имена са по-малко оспорими в исторически план. Сред тях са Aeneas Coffey, изобретател и инженер, дал името си на патента, който и до днес позволява на Шотландия да стои на върховете в уиски света. До него се нарежда и Eндрю Ъшър, който е създател на първите premium blends.

Дестилаторите заслужават по-голямо място в тази ни класация, защото благодарение на тяхната упоритост и предприемчив дух, някои от тях успяват да изградят империи. В Ирландия Джон Пауър и Джон Джеймсън дават имената си на две от най-известните уискита в Ирландия. В САЩ Джак Даниел направи уискито си от Тенеси като водеща марка в Америка и в света. А що се отнася до предприемача Hiram Walker, той извежда канадското уиски до нови висоти.

В много отношения историята на уискито е страстна работа. Шотландският поет Робърт Бърнс написва най-красивите рими, за да изрази любовта си към уискито, докато канцлерът Лойд Джордж измисли най-суровите наказания, за да поддържа британските дестилатори на една линия.

Може да се изненадате да разберете, че Джим Бийм дори не е основател на известната марка. Джейкъб Бийм продава първия барел на „ Old Jake Beam “ през 1795 г. Полковник Джеймс Б. Бийм е роден през 1846 г. През 1894 г. той поема семейния бизнес, наречен тогава семейна дестилерия Old Tub. Дестилерията е преименувана на Jim Beam до 1943 г. Това е направено, като благодарност към Джеймс за цялата упорита работа, която свършва за марката. Умира пет години по-късно, но името остава и се почита и до днес.

Известните любители на уискито и техния избор

Франк Синатра – Jack Daniel’s
Каквото е имало да се каже за сините очи и ангелския глас на Франк Синатра, вече отдавна е казано. Но рядко се споменава с какво той е смазвал този глас. Ами с уиски, разбира се! По специално - Jack Daniel’s. Синатра е бил толкова голям фен на Old No. 7, че дестилерията пускат две лимитирани серии е негова чест - Sinatra Select и за да отбележат датата, на която би трябва да бъде стотния му рожден ден - Sinatra Century.

Андрю Джаксън – Homebrew
Когато се заговори за американските лоши момчета, няма как да минем без да споменем името на Андрю Джаксън. Освен изключителния си военен героизъм, доказан в битките, той притежава и невероятни умения за стрелба. Историята разказва, че веднъж репортер обидил съпругата му, а Джаксън в отговор го предизвикал на дуел и го убил. Нещо повече, твърди се, че по време на своята „кариера” като участник в дуели и стрелец е убил повече от 100 мъже.
Да, той определено е имал склонност към насилие и оръжия. А освен това е живял като рок звезда – правел щури партита в Белия дом, а собственият му папагал трябвало да бъде изведен от погребението му заради неприличен език. Изумително, нали!
Но това, което рядко се споменава е другата му голяма страст. Кехлибарената напитка! Но той не просто обичал да си я пийва, а си имал собствена дестилерия в плантацията си в Тенеси. Слуховете разказват, че когато неговият приятел Джон Кофи започнал да страда от артрит, Андрю Джаксън му препоръчал вани с уиски. Представяте ли си! Вани с уиски!
Днес има уиски кръстено на неговото имение - Old Hickory.

Джон Уейн - Wild Turkey Bourbon
Джон Уейн е още един отявлен мъжкар, който е и любител на уискито. Нещо повече, синът му разказва в едно интервю, че когато баща му щял да пътува на далече и за дълго време, той си подсигурявал кашони Wild Turkey, които да му стигнат за цялото пътуване.

Антъни Бурдейн - Pappy Van Winkle Bourbon
Антъни Бурдейн се е доказал като невероятно талантлив готвач, хранителен критик, пътешественик и писател. Той също е сертифициран познавач на алкохол.
Неговото любимо питие е Pappy Van Winkle 20-Year. Той дори се шегува в интервята, че ще си направи татуировка на целия гръб на “Pappy”. Той до твърди, че „Това е най-славният бърбън на лицето на планетата.“

Уинстън Чърчил - Johnnie Walker Red
Ако ще говорим за мъже и уиски, трябва да бъдем пълни глупаци, ако оставим извън дискусията Уинстън Чърчил. Той е известен като сериозен пияч, но малко хора знаят, че той е започвал всеки ден по един и същи начин – уиски и вода. И то не какво да е уиски, а - Johnnie Walker Red. По- късно тази комбинация се превръща в коктейл и носи името “Papa Cocktail”, в негова чест.
До тях се нареждат и имената на Марк Твен, Реймънд Чандлър, Харуки Мураками, Уилям Фокнър, Джордж Бърнард Шоу.

Разбира се, темата е необятна. И ако решим да направим по-задълбочена проследяване на уиски-любителите, то ще трябва да напише енциклопедия, а не просто една статия.

Ако сме успели да ви заинтригуваме с част от историята на уискито, следете рубриката ни. Ще ви разкажем още много интересни неща и ще продължим да проследяваме миналото и настоящето на това вълшебно питие.

История на уискито: Древната напитка, която за келтите била „вода на живота"Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Най-старата лицензирана уиски дестилерия в светаВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Лунна светлина" - предания, легенди и любопитни фактиВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Уиски бунта", „Сухия режим" или как се е развивало уискито през годините. Част 2Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Уиски бунтът”Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Остана ли празен адът по време на Сухия режим?Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка