Уискито може и да е ирландска национална напитка, но отдавна е пропътувало целия свят и носи духа на старите дестилерии. То има дълга, необятна история, която е трудна за проследяване с ясна датировка. Но все пак ще опитаме. В рубриката на TrafficNews “Историята на уискито” ще се опитаме да разбулим мистерията му, като се върнем до дълбока древност.

Ще отговорим на някои основни въпроси, ще се запознаем повърхностно с терминологията в бранша и ще разгледаме различните видове. ВНИМАНИЕ! Този материал не е предназначен за превзети дегустатори със „знам всичко по въпроса” поведение. Рубриката ни е изцяло любителска и за забавление. А и истинските любители на уискито винаги искат да научат нещо ново и да споделят вече наученото с други. Приятно четене и наздраве!

Преди да продължим с периодизацията на уискито от първата ни статия, ще направим още едно малко отклонение. Няма как да си говорим за „водата на живота”, без да споменем “Moonshine” или „Лунна светлина”.

Нещо друго те наранява - затова се нуждаеш от наркотици или уиски, или крещяща музика, увеличена толкова силно, че да не можеш да мислиш.
Чарлз Буковски

И така…

Според Oxford English Dictionary, „лунната светлина” се определя като „уиски или други силни алкохолни напитки, произведени и продавани незаконно“. Обяснението как е получило наименованието си е просто. Тъй като негово приготвяне е било незаконно в онези дни, се е налагало дейността да се извършва през нощта, за да се прикрие дима и за да се скрие от погледите на любопитни съседи. Но това не е най-интересното около тази напитка.

За някои страни се е превърнала почти в част от културното им наследство. А нейното проследяване и пиенето й си е направо с обредна стойност. За американците, например. Но е важно да се отбележи, че въпреки южняшкото си звучене, контрабандният алкохол не е южняшка напитка. Терминът „moonshine” се е появил около 15 век,  но за първи път името се свързва с алкохол през 18в. в Англия.

Американските корени на практиката (и на самото съвременно американско производство на уиски като цяло) водят началото си от пограничния живот в Пенсилвания и други щати, произвеждащи зърно. По това време фермите с мелници за зърно, дестилират излишния си продукт, така че да не се развали. Тогава уискито дори се използва на някои места като валута.

В онези времена, когато се заражда контрабандата на алкохол, мъжете са били готови да рискуват благосъстоянието и живота си, за да конструират съоражението и преминат през досадния процес на производството. А с парите са изхранвали семействата си и са покривали основните им нужди. Съществуват няколко вида „moonshine” уиски: от царевица, ръж, пшеница, тръстика и захарен ликьор, като най-популярното е от царевица. Също така съществуват и няколко вида плодово бренди, които са били приготвяни, от ябълки, банани и боровинки. Тези, които са добивали повече от няколко галона на година са наричани „мууншайнъри” (moonshiners).

Много от преданията и легендите около „лунна светлина” са всъщност истина. Некачествените партиди или определени техники на производство (като дестилирането в радиатори от коли) може да ви накарат да ослепеете или по-лошо. Въпреки че мууншайнърите твърдят, че тези слухове са разпространени с цел да бъде дискредитирана работата им от легални производители.

Мууншайнърите не бива да се бъркат с контрабандисти. Те произвеждат алкохола, а контрабандистите го разпространяват. През 80-те години на XXв., когато се появяват колите, почти всеки използва  багажника им за контрабанда. Механиците бързо намерили начин  да модифицират автомобилите, така че да осигурят възможно най-много място, където да се скрие moonshine и същевременно да бъдат по-бързи от полицията. Затова редовно сед състезават помежду си.  Ето един забавен факт!  Дотолкова се специализирали в шофирането, бягайки от закона, че така се появява НАСКАР.  След време тези състезания събудили интереса на хората и започнала да се появява и публика. Спортът започва да се развива след Втората световна война като тогава са се организирали различни състезания с различни правила. Първото състезание на НАСКАР се провежда през 1947 г. от президента на Дайтона, Бил Франсе старши, два месеца по-късно на 15 февруари 1948 г. на същата писта се провежда първото официално състезание на НАСКАР и победителят е бил Ред Байрън със Форд. Но шампионат не се провежда, защото повечето екипи са имали икономически проблеми, породени от липсата на бензин.

Ето нещо интересно. В наши дни може да влезете в магазин и да си купите бутилка алкохол с името „Лунна светлина”. Доста объркващо, нали? Част от проблема се корени в това, че липсват федерални изисквания за етикетиране на нещо като лунна светлина. За разлика от уискито, което трябва да бъде направено от зърно, дестилирано и бутилирано с определено алкохолно съдържание и отлежало в дъб, „Moonshine” няма еквивалент. Подобно на водката, може да бъде направено от всичко ферментиращо. И подобно на водката, няма ограничения в съдържанието на алкохол. Законно направеният неопределен алкохол с такова име е навсякъде.

Независимо дали ще го наречете блясък, бяла мълния, огнена вода, планинска роса, moonshine или просто лунна светлина - неговата бунтарска история и спорно настояще го правят страхотна напитка, която се търси и до днес, само за да се докоснат любителите на силни питиета до онези бурни алкохолно времена.

 

Ако сме успели да ви заинтригуваме с част от историята на уискито, следете рубриката ни. Ще ви разкажем още много интересни неща и ще продължим да проследяваме миналото и настоящето на това вълшебно питие.

 

История на уискито: Древната напитка, която за келтите била „вода на живота"Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Най-старата лицензирана уиски дестилерия в светаВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка