Уискито може и да е ирландска национална напитка, но то отдавна е пропатувало целия свят и носи духа на старите дестилерии. То има дълга, дори необятна история, която е трудна за проследяване с ясна датировка. Но все пак ще опитаме. В рубриката на TrafficNews “Историята на уискито” ще се опитаме да разбулим мистерията му, като се върнем до дълбока древност.

Ще отговорим на някои основни въпроси, ще се запознаем повърхностно с терминологията в бранша и ще разгледаме различните видове. ВНИМАНИЕ! Този материал не е предназначен за превзети дегустатори със „знам всичко по въпроса” поведение. Рубриката ни е изцяло любителска и за забавление. А и истинските любители на уискито винаги искат да научат нещо ново и да споделят вече наученото с други. Приятно четене и наздраве!

Преди да се потопим в необятния свят на видовете уиски, различните вкусове и осбености на приготвянето, трябва да се спрем и на няколко значими жени, чиито имена са неразривно свързани с „водата на живота”.

"Има и такива жени, като скъпо уиски. Всяка глътка е пареща, но и много сладка. И остават след себе си аромат на спомени..." - Александър Глог

Може и да се изненадате, но в историята са останали доста имена на жени, които дестилират, блендират и по всякакъв друг начин се уверяват, че любимите ни уискита и спиртните напитки ще намерят пътя до нашата чаша. И трябва да им отдадем почит,  на тези дами, които проправиха пътя и изиграха неразделна роля в неговата  историята.

Жените винаги са се занимавали с производството на бира, вино и спиртни напитки. Първите доказателства за жените, които правят бира, са намерени на месопотамските клинописни таблетки, които датират около 4000 г. пр. Н. Е. Ето само няколко дами, които са помогнали за напредъка, защитата и разработването на уискито.

Ellen Jane Corrigan - Bushmills

Елън Джейн Кориган е първият главен изпълнителен директор на голяма компания за спиртни напитки, когато започва да ръководи ирландската дестилерия за уиски „Бушмилс“, след смъртта на съпруга си Патрик през януари 1865 г.

Тя е най-известна с това, че е направила първите стъпки, превърнали Bushmills в международна компания за уиски, но освен това има още много заслуги. Тя договаря условията за наем на Bushmills през 1874 г., запазва и защитава жизненоважното водоснабдяване на дестилерията и въвежда електричество в съоръженията. Също така превръща дестилерията в дружество с ограничена отговорност, за да може да премине от местна дестилерия в Северна Ирландия в международна организация.

Когато тя продава Old Bushmills през 1880 г., Кориган договаря място за гласуване в борда на новата компания. Нещо, което обикновено не се предлага на жените по това време.

През 2005 г. Хелън Мълхоланд е назначена за майстор-дестилатор на ирландската марка уиски - роля, която тя изпълнява и до днес.

Helen and Elizabeth Cumming - Johnnie Walker

Преди Johnnie Walker да стане двигател на blended Scotch whisky, каквото е днес, една жена управлява най-важната му дестилерия, Cardow.

Първа е Хелън Къминг. Тя превръща дестилерията от незаконно предприятие в законна дестилерия, когато облекчават акцизите.  Съпругът й Джон се регистрира като „дестилатор на истинско малцово уиски“ през 1824 г. Осем години по-късно той предава бизнеса на сина им Луис. Хелън все още допринася за Cardow, „най-малката дестилерия в Шотландия“, само с двама служители.

Когато Луис умира през 1872 г., Хелън е на 95 години. Тя насърчава снаха си Елизабет да поеме Cardow. Блестяща бизнесдама, Елизабет осъзна, че blended Scotch whisky- то става все по-популярно, но дестилерията не може да се справи с търсенето. През 1884 г. тя придобва четири акра земя в рамките на 300 ярда от първоначалните сгради. През следващата година Елизабет строи нова дестилерия и в крайна сметка продава старата на Уилям Грант.

Когато John Walker & Sons Limited, по-късно наречен Johnnie Walker, закупи дестилерията Cardow през 1893 г., тя вече не беше „най-малката дестилерия в Шотландия“. Неговият значителен капацитет за производство на уиски изигра ключова роля за възхода на Джони Уокър, за да се превърне в империя.

Когато John Walker & Sons Limited, по-късно е наречен Johnnie Walker, закупи дестилерията Cardow през 1893 г., тя вече не беше „най-малката дестилерия в Шотландия“. Неговият значителен капацитет за производство на уиски изиграва ключова роля за възхода на Джони Уокър, за да се превърне в империя.

Augusta Dickel, George Dickel

Единствената американска дестилерия за уиски, собственост на жена през 1800 г., която все още се произвежда, е Джордж Дикел, създадена в Тенеси като компания за търговия с алкохол през 1861. Наречена за основателя си Джордж А. Дикел, компанията смесва и бутилира уискита, доставени от дестилерията Cascade в Coffee County, Тенеси. В крайна сметка Дикел закупува дестилерията.

В завещанието си, написано през 1894 г., Дикел инструктира съпругата си Августа да продаде бизнеса при „първата благоприятна възможност“. След като обаче той почива, тя пренебрегва желанията му. Августа поддържа дела на съпруга си  Джордж А. Дикел, въпреки че не участва в ежедневните операции. Най-често пътува до Европа, където представя уискито си на сътрудници във Франция. Въпреки че това не е най-героичната история, като пренебрегва съпруга си, Августа запазва компанията непокътната, която се предава на зет В.Е. Шваб след смъртта й през 1916г.

Elizabeth “Bessie” Williamson, Laphroaig

Често наричана „Първата дама на скоча“, Елизабет „Беси“ Уилямсън е смятана за човека спасил  дестилерията Laphroaig от Шотландия от военно поглъщане. Но тя също така промени американското търсене на скоч от blends на single malts.

Малко след като завършва университета в Глазгоу през 1934 г., Уилямсън започва работа като временен секретар в дестилерията Laphroaig на шотландския остров Айлей, където става доверен лейтенант на собственика Ян Хънтър. След като получава инсулт през 1938 г., Хънтър моли Уилямсън да стане мениджър на дестилерията. Тя поема задълженията му на пълен работен ден точно преди началото на Втората световна война. Производството на уиски спира по време на войната, тъй като правителството отклонява зърното, за да нахрани войниците. Laphroaig е превърнат в основен център за боеприпаси, с експлозиви, скрити в малцовите обори. И все пак Уилямсън отказа да се подчини на всяко военно искане. Тя се грижи никой да не разтопи дестилационните казани или друго оборудване, за да направи муниции. Тя също така гарантира, че никой неткраде уискито й и  поддържа бизнеса на дестилерията на повърхността по време на кризата.

Жените – любителки на уиски

Няма как да не споменем и няколко известни дами, които обичат да си пийват уиски и техните любими марки.

Лейди Гага – Jameson

Шесткратната носителка на награда "Грами" Лейди Гага може би никога не се е превърнала в толкова голяма звезда, без малко помощ от уискито. ”Направих толкова много от музиката си с Jameson. Не ми плащат нито цент за реклама на уискито ... би трябвало. Уискито направи новите ми песни “ – казва самата тя.

Риана – Jameson

Риана се присъединяването към Лейди Гага като любителка на Джеймсън. Тя буквално възпява уискито в своите текстове.

Хилари Клинтън - Maker’s Mark

Ако има нещо, за което Хилари Клинтън винаги отделя време, това  твърдо е чаша от любимото уиски. И, очевидно, чувството е взаимно, защото  дестилаторите в DC наскоро нарекоха едно от техните уискита „Rodham Rye“ в чест на бившия държавен секретар.

Мила Кунис – Jeam Beam

Мила Кунис се наслаждава на уиски и бърбън много преди да стане говорител на Джим Бийм и да помогне за скока продажбите на бърбъна с 43 %. Още от двайсет годишба тя го отпива както с лед, така и в коктейли като Whisky Sour и Penicillin. „Харесва ми Jim Beam Black Label с лед. Но понякога, няма да лъжа, ми харесва и Jim Beam Honey, защото просто е сладко “, каза Кунис - „Но винаги с лед, със сигурност. Голяма бучка лед. "

Ако сме успели да ви заинтригуваме с част от историята на уискито, следете рубриката ни. Ще ви разкажем още много интересни неща и ще продължим да проследяваме миналото и настоящето на това вълшебно питие.

История на уискито: Мъжете и уискитоВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Остана ли празен адът по време на Сухия режим?Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Уиски бунтът”Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Уиски бунта", „Сухия режим" или как се е развивало уискито през годините. Част 2Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Лунна светлина" - предания, легенди и любопитни фактиВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Най-старата лицензирана уиски дестилерия в светаВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Древната напитка, която за келтите била „вода на живота"Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка