Уискито може и да е ирландска национална напитка, но то отдавна е обиколило целия свят, пренасяйки духа на старите дестилерии. Една от най-популярните напитки в света има дълга и необятна история, която е трудна за проследяване с ясна датировка. Но все пак ще опитаме. В рубриката на TrafficNews “Историята на уискито” ще се опитаме да разбулим мистерията му, като се върнем до дълбока древност.

Ще отговорим на някои основни въпроси, ще ви запознаем с терминологията в бранша и ще разгледаме различните видове уиски. ВНИМАНИЕ! Този материал не е предназначен за опитни дегустатори, превърнали уискито в занимание или хоби. Рубриката ни е любителска и за забавление. А и истинските любители на напитката винаги искат да научат нещо ново или да споделят знанието си с други. Приятно четене и наздраве!

Редно е да довършим кратката ни разходка във времето, която започнахме в първата статия от рубриката ни.

1783

Първата търговска дестилерия в Америка е основана в Луисвил, Кентъки по поречието на река Охайо от Еван Уилямс.

1791

Въведен е нов акциз, който да подпомогне финансирането на дълга от Революцията. Митата за внос са повишени, както и акцизните такси за домашно произведени и дестилирани спиртни напитки. И въпреки че таксите се прилагат върху всички спиртни, уискито е най-разпространено, затова акцизът става известен като „Уиски такса”.

1791-1794

Последвалите събития между фермерите, производители на зърно и правителството на САЩ, остават в историята като „Уиски бунтът”. Фермерите до този момент са свикнали да дестилират излишното зърно в уиски. Това довежда до обединен протест, в Пенсилвания и щатите наоколо, където федералните служители са заплашвани, за да откажат да събират данъците.

Въстанието достига повратната си точка през юли 1794г., когато домът на данъчния инспектор Джон Невил е нападнат от близо 600 въоръжени мъже. Президентът Вашингтон изпраща военни части, които наброявали близо 13 000 със заповед да посрещнат всяка съпротива със сила. Бунтовниците се разбягват преди тяхното пристигане, техните лидери се покриват на сигурни места, а масовите протести приключват.

1801

Докато самият бунт бива потушен, противниците на Уиски таксите продължават да работят и се превръщат в сериозен и исторически значим проблем. Новосъздадената Демократично-републиканска партия, водена от Томас Джеферсън, ще се ангажира да отмени данъка, ако бъде избрана. И когато Джеферсън стъпва на власт през 1801г., той прави точно това.

1820

Един шотландски бакалин на име Джон Уокър започва да произвежда собствено уиски, което ще се превърне в една от най-известните и най-разпространените марки уиски в света. Самият Джон Уокър е бил абсолютен трезвеник и не пиел алкохол.

1823

Обединеното кралство слага край на  „Moonshine” производството, като дава възможност на Шотландските дестилерии да легализират дейността си, плащайки данъци.

1823

Процесът по ферментация на кашата е разработен от д-р Джеймс К. Кроу в днес позната като WoodfordReserveDistillery в Кентъки. Реално процесът представлява заместване на използваното количество каша с нова. А балансирането на киселинността и живата моя не позволяват развитието на чужди бактерии в нея. Също така по този начин се подобрява и изравнява консистенцията между партидите, така че всяка следваща бутилка да е еднакво близо като вкус и качество до предишната. Това революционизира начина, по който се прави бърбън, а също така е и настоящото законово изискване при производството на Тенеси уискито.

1831

След изобретяването на „ непрекъснатият процес на дестилация“ и подобряването му, Ирландския изобретател AeneasCoffey дава възможност на производителите на уиски, да произвеждат много по-успешно и на по-ниска цена. Този процес се нарича още„Coffey“ – на името на своя създател.

1840

OldBourbonCounty е произвеждано като “OldBourbonCountyWhiskey” в продължение на години. Името било използвано с цел да се разграничи от останалите уискита, защото било първото направено от царевица уиски. Чак през 1840г. официално му е дадено името „бърбън“, когато дестилаторът Джейкъв Спиърс патентова продукта си като „бърбън уиски“.

1920 – 1933

За 13 години, Сухия режим забранява производството, продажбата и употребата на алкохол. Федералното правителство обаче прави едно изключение: предписването на лекарствено уиски от лекар, което да се продава в лицензирана аптека. (През същия този период аптечната верига Walgreens използва това в своя полза, нараствайки от 20 магазина до близо 400.)

1964 г.

Бърбън наистина достига своите висоти, тъй като Американският конгрес обявява бърбъна за официалния носител дестилерииния дух на страната. Те също така изготвят специфични разпоредби, които трябва да бъдат спазени, за да се обозначи уискито като бърбън. (За повече подробности очаквайте статията „Какво е бърбън?“ в нашата рубрика за уискито.)

2004

American WhiskyTrail стартира за популяризиране на много от историческите обекти и действащи дестилерии в Кентъки, Тенеси, Пенсилвания, Вирджиния и Ню Йорк.

Ако сме успели да ви заинтригуваме с част от историята на уискито, следете рубриката ни. Ще ви разкажем още много интересни неща и ще продължим да проследяваме миналото и настоящето на това вълшебно питие.

История на уискито: Древната напитка, която за келтите била „вода на живота"Вижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: Най-старата лицензирана уиски дестилерия в светаВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка

История на уискито: „Лунна светлина" - предания, легенди и любопитни фактиВижте любителската ни рубрика за еволюцията на кехлибарената напитка