Трудно би се намерил човек, който да не е играл на карти, на зарове или да не е влизал в казино. Но замисляли ли сте се откъде са се появили те?

Историята на човечеството е неразривно свързана с историята на хазарта. Изглежда, че колкото и назад да се върнете във времето, доказателствата сочат, че хазартът винаги е част от историята на света.  В поредицата „Хазарт” на TrafficNews, ще разкажем интересни факти и събития от историята на хазарта от древността до днес. 

 

Древен и вечен

Ако смятате, че игрите със залози и казината са привилегия на съвременния свят, то много грешите. Сведения за организиране на хазартни игри има, както от Древен Египет, така и от зората на китайската цивилизация. Тогава облозите са  имали по-екзотичен характер. Освен имущество и пари, залагащите жертват жените, части от тялото си, а понякога  царството или живота си.

Родината на игрите, които познаваме до днес, е Китай. Участниците в залозите използват плочки и зарове, като правилата претърпяват реформи през вековете, но същността им е запазена.

За най-древна от хазартните игри се смята хвърлянето на зарове. Заровете са изработвани от глезенната част на кост от овца или куче. В днешно време, това звучи малко страховито, нали? Но това определено не спира хората да играят, а точно обратното – играта и предметите свързани с нея, започват да се развиват. Китайците изпробват своя късмет с керемиди, а египтяните, пък, хвърлят „ашик” – част от кост от агнешки или кози крак.

Китайската „Книга на песните“ предполага, че плочките може да са били част от игра от типа лотария. Според легендата Ченг Лин от династията Ханшуй в течение на няколко години води изтощителни войни. Но неговите поданици с течение на времето не желаят да подкрепят и субсидират повече войната. Затова монархът измисля игра, с помощта на която по друг начин да вземе парите на поданиците си. Играта се нарича кено, има огромен успех и се разпространява много бързо по цял Китай. Според легендата приходът е толкова голям, че със средства от нея е построена Великата китайска стена. Интересно, нали?

Лотариите не спират да се използват за граждански цели през цялата история - и Харвард, и Йейл са създадени с помощта на лотарийни фондове - и продължават да го правят до днес.

Твърди се, че в Древен Рим, император Клавдий имал специално отделение в колесницата си за хвърляне на зарове. Освен това, според Библията, римските войници разиграват одеждите на Христос след разпването му. Можете ли да повярвате?! Звучи пикантно, но нищо чудно да е истина.

Това, което е сигурно е, че и римляните, и древните гърци обичат да залагат на всякакви неща, при всяка дадена възможност. Всъщност всички форми на хазарт - включително игри със зарове – са забранени в древния град Рим и наказанието, което налагат на уловените, струвало четири пъти залога. В резултат, изобретателните римски граждани създават първите хазартни чипове, така че ако бъдат сгащени от охраната, те могат да твърдят, че играят само за чипове, а не за истински пари. Колко хитро!

Софокъл защитава тезата, че малките кубчета са измислени по време на обсадата на Троя, като са използвани от жреци и магьосници, с цел гадаене. Между другото, гърците изработват заровете от бронз, оникс, алабастър или слонова кост, като символ на естетиката. Пак те формират някои ранни традиции, като напр. хвърлянето на две шестици е наречено „Хвърляне на Афродита” и е непобедимо.

Индианците в Америка вярват, че боговете създават игрите на късмета, а заровете могат да предскажат плодовитостта на реколтите и бъдещото на болните членове от племето.

Повечето учени са съгласни, че първите карти за игра се появяват в Китай през 9-ти век. Някои смятат, че са както играта, така и наградата, а други смятат, че те вероятно са първата хартиена форма на китайското домино.

Около 6-ти век корейците използват карти от хартия и коприна, които те наричат ​​„копринени стрели“, в игри с приблизително толкова общо с картите Таро, колкото с покер и блекджек. Мнозина вярват, че по-късно те ще вдъхновят ранните китайски хартиени пари.

Тези карти имат малка прилика с използваните днес. Често са били украсявани с човешки форми, но чак след като се разпространяват и в Европа, върху тях започват да се появяват кралете и кралиците, които сме свикнали да виждаме.

 

Успяхме ли да грабнем интерес ви? Ако е така, следете рубриката ни за още непознати факти от необятния свят на хазарта!