По време на научна експедиция, организирана от ръководителите на канадската фирма Advanced Digital Communications, учените преди време откриха на дъното на Атлантическия океан мистериозен подводен град. Сега специалистите твърдят, че древният градски комплекс е построен преди около 200 хиляди години и е потъвал в продължение на около 50 000 години, за да се озове на дъното на океана. Това датиране поставя учените в задънена улица, тъй като, според наличната информация, цивилизациите, които са съществували на планетата по това време, не са притежавали необходимите знания и технологии за такова строителство.

Някои предполагат, че това всъщност са останките на легендарната Атлантида. Други са убедени, че съоръженията са построени от извънземни форми на живот. По време на изследванията са използвани роботизирани механизми, а направените от тях видеоклипове до голяма степен са помогнали в изследването на отломките. Също така са събрани проби от материалите, които са използвани за строителството на сградите. Оказва се, че градът е бил изграден от гранит. Полина Зелитски твърди, че подобен полиран керамогранит не се среща нито в Куба, нито на Юкатан. Засега учените все още не са отговорили на редица ключови въпроси, свързани с находката. И, разбира се, те трябва да разберат кой е построил този величествен градски комплекс, и как той се е оказал на такава голяма дълбочина в океана.

Предположенията за това, че става дума за Атлантида са по-скоро от областта на фантастиката, както и твърденията за извънземните, но пък е факт, че в Бермудския триъгълник има нещо доста мистериозно – това е място, където изчезват, хора, кораби и самолети, навигационните уреди спират да функционират, а корабокрушенците никога не се намират.

Бермудските острови са известни на човечеството от 1492 г., когато са открити от Колумб на път за Америка. Но истинската им история на един от най-загадъчните феномени започва доста по-късно. Първото изчезване на кораб в това място е документирано през 1918 г. Разбира се, плавателни съдове са изчезвали безследно и преди това, но едва през ХХ в. Става възможно със сигурност да се твърди, че кораб не би трябвало да изчезне безследно по каквито и да било естествени причини, защото плаването се контролира от много уреди.

Оттогава статистиката показва, че в района са изчезнали стотици кораби и самолети, като още по-мистериозното е това, че там е регистрирано и изчезване на космически обекти – сонди и спътници. Учените смятат, че техниката, която е изчезнала в района без каквато и да било причина и обяснение е общо около 40 бройки. Мнозина не спират да свързват тайната на Бермудския триъгълник с мистерията на изчезналата Атлантида.

Според една от легендите, преди да изчезнат от лицето на Земята, жителите на митичния континент създали уникална библиотека на знанията си, като не е изключено, че информацията се пазела в мощни кристали, акумулиращи слънчевата енергия, пише Монитор. Някои специалисти твърдят, че останките на Атлантида се намират именно на дъното на Бермудския триъгълник, а въпросните кристали са причина за повредите на корабите и самолетите. Версията е достатъчно любопитна, но няма научно потвърждение. Друга теория, принадлежаща на американски учени, твърди, че причината за изчезването на различни видове техника са гигантски метанови мехури.

Според тази хипотеза на дъното на океана в този район е имало вулкани, бълващи метан, а сега на тяхно място са се запазили разломи на земната кора, от която от време на време все още се отделят големи количества от смъртоносния газ. Учените опитно са доказали, че корабите, озовали се в такъв „мехур“, незабавно потъват. Тази теория обяснява и случаите, в които са откривани плавателни съдове с мъртъв екипаж, отровен от метан. Специалистите също така твърдят, че метановите мехури могат дори да свалят самолети.

Уфолозите, които не знаят какво е почивен ден, виждат и тук доказателства за съществуването на извънземни цивилизации. Според най-големите „герои“ в бранша на дъното на Бермудския триъгълник има „летяща чиния“, чиито обитатели изучават развитието на нашата цивилизация и решават дали имаме право на съществуване.

Има и версия, според която в Бермудския триъгълник е разположена базата на Атлантическия център за подводно тестиране и оценка. Дори тази организация наистина да извършва заявената си дейност – изпитания на подводна техника и оръжие – изчезването на самолети и кораби може да се обясни с неуспешни експерименти (а понякога и прекалено успешни, защото веднага стават секретни). Една от теориите тук е, че става дума за опити за установяване на контакт с извънземни цивилизации и цялата дейност, свързана с това е толкова секретна, че истината едва ли ще изплува на повърхността в скоро време – по-скоро ще изплува изгубената Атлантида.

Не по-малко популярна е и версията, според която Бермудският триъгълник гъмжи от времеви изкривявания – дупки във времето. Най-известната история, свързана с нея, е за пилот, който прелитайки над района, бил принуден да мине през облак, който приличал на тунел. Щом излязъл от него, летецът установил, че за 47 минути е преминал разстояние, което обикновено се изминава за 74 минути. Но пък не бива да се забравя, че всички прибори в машината са били „луди“.

Не по-малко „интересна“ е и версията за комета, която е паднала в Бермудския триъгълник преди около 11 000 години. Въпросната комета е имала такива електромагнитни свойства, за които науката още не подозира, заради недостатъчното познаване на природата на космическите тела – от там идвали аномалиите.

Появата на гигантски вълни, породени от особения релеф на дъното на Бермудските острови, е причина за потъването на много кораби на голяма дълбочина, които не са открити и до днес – това разказва още една хипотеза.

И не на последно място е фактът, че в района на Бермудите има магнитна аномалия, където стрелката на компаса започва да сочи в необичайна посока, а рибите плуват с коремите нагоре... а може би пък и с корабите става така.