Технологичните компании отново реагираха светкавично на поредицата самоубийствени атентати в Брюксел във вторник.
Белгийската телекомуникационна компания Telenet пусна за свободно ползване своята Wifi мрежа в столицата на Кралството за поне 24 часа. По този начин компанията иска да помогне на жителите на града и да допринесе за облекчаване на натоварените мобилни мрежи, които бяха напът да се сринат.

Най-голямата в света социална мрежа Facebook междувременно задейства във връзка с масовото насилие услугата си Safety Check. С нея потребителите в района на нападенията можеха да маркират в профилите си, че са добре.

Функцията беше представена за първи път през октомври 2014 г. и досега бе активирана неколкократно, като първият беше през април 2015 г. след земетресението в Непал. Разработването на този инструмент беше предизвикано от мощното японско земетресение през 2011 г.

При услугата потребителите в определен район на криза получават запитаване дали са в безопасност. Те могат да отговорят, като маркират профила си или да маркират, че са добре хора, които познават. Информацията обаче не е видима за цялата мрежа, а само за приятелите, с които потребителят е свързан.

Safety Check беше активиран за първи път след терористична атака през ноември след атаките в Париж. Решението бе посрещнато и със сериозна критика предвид факта, че десетки загинаха при подобен акт в Бейрут, Ливан, само ден по-рано.
Тогава главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг отчете критиката и заяви, че досега „Проверката за безопасност“ е използвана само след природни бедствия, но ще бъде активирана повече в бъдеще при "човешки бедствия".

Facebook спази обещанието си, включвайки тази функция след атаките в Нигерия и Турция.

Белгийското правителство насърчава хората в столицата да комуникират чрез социалните медии, след като телефонните мрежи са претоварени.

Още новини ТУК

TNS.bg