Ползите за здравето и красотата от яденето на пръст започнаха да се рекламират от блогъри в TikTok и други социални мрежи, уверявайки, че мръсотията е полезна за здравето, пише The New York Post.

Сред тях е Стефани Адлер, треньор по плодовитост и хормони. 

„Искате ли да подобрите здравето на червата на вашето дете (и вашето собствено)? Яжте мръсотия! Има повече микроорганизми в една чаена лъжичка органична биодинамична почва, отколкото има хора на Земята“, заяви тя, показвайки как детето й дъвче суха почва на заден план.

Големите платформи вече са уловили новата тенденция. Сега любителите на храната, които не искат да ядат шепи пръст от дворовете си, могат да купят годна за консумация почва онлайн от Amazon и Etsy. Торбичките с „ядлива” питейна почва могат да струват от 11 до 27 долара. Цената зависи от качеството и количеството на продукта.

„Изчиства порите от себума, стяга порите и има подмладяващ ефект. Помага за балансиране на производството на себум, което причинява акне и пърхот. Така че получаваме здраво лице“, казва продавач в Amazon, рекламиращ ядливата червена глина за 11 долара като „агент против стареене“.

„Обичам да ям мръсотия“, призна инфлуенсърка @Muthan8ure пред своите над 113 000 виртуални фенове. „Бих яла това цял ден, дори не ям храна“, допълва тя.

И докато практиката да се яде почва изглежда странна, последните проучвания показват, че тя всъщност може да бъде полезна за тялото.

„Почвата допринася за човешкия чревен микробиом. Тя изигра важна роля в еволюцията на човешкия чревен микробиом и е основен инокулант и доставчик на полезни чревни микроорганизми“, се посочва в едно от проучванията.

Анализаторите добавят, че повече пръст в диетата може също да намали нуждата от консумация на животински и млечни продукти, подобрявайки храносмилателната система.

„От праисторически времена хората с готовност са консумирали почвата като добавка към обикновено бедната си на хранителни вещества местна диета, навик, известен като „геофагия*“ за медицински цели“, казват учените.

Те допълват, че когато човек се изцапа в мръсотията, това подобрява състоянието на кожата и имунната система.

"Директното излагане на естествена почва и растителни материали е потенциален подход за промяна на кожната микробиота. Използването на материали като почва и растителни материали може да бъде по-ефективен подход за увеличаване на микробното разнообразие и следователно за превенция и лечение на нарушения на имунната система", казват експерти от Хелзинкския университет.

*Геофагията (литофагия) е практиката на поглъщане на почва или почвоподобни вещества (глина, тебешир), с вероятна цел набавяне на необходими минерали. Среща се при хората и животните. Международната класификация на болестите включва геофагията в категорията на хранителните разстройства.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Getty Images