Доклад разкри кои градове могат да бъдат потопени във вода след по-малко от три десетилетия.
 
Ако не сте пряко засегнати от покачващите се морски нива или страдате от недостиг на вода, може да е по-трудно да забележите въздействието на изменението на климата.
 
Но тъй като планетата става по-топла, морските нива се повишават. И това в крайна сметка ще доведе до потъването на предимно крайбрежни градове.
 
Изследователската организация Climate Central използва данни от доклади на Междуправителствения панел по изменение на климата, за да оцени въздействието.
 
Кои градове може да са под вода до 2050 г.?

1. Амстердам, Холандия
 
Холандия потъва и това не е изненада - най-ниската ѝ точка е близо 7 метра под морското равнище. Холандия е част от ниските страни, тъй като се намира близо до Северно море.
 
Но въпреки че холандците са известни със своите техники за защита от наводнения, в момента морското равнище се покачва повече от два пъти по-бързо, отколкото през 20-ти век.

2. Питърбъро, Кеймбриджшър
 
Големи райони на Питърбъро и околния Кеймбриджшър ще бъдат засегнати от покачването на морското равнище като река Нене, която се влива в Северно море.
 
Всъщност покачването на морското равнище и картата на крайбрежните наводнения показват, че много райони, включително Уисбеч, Рамзи, Чатерис и Манея, могат да бъдат застрашени от наводнения. Това може да направи града обитаем.
 
3. Хо Ши Мин, Виетнам
 
Повечето райони на град Хо Ши Мин, особено в районите на равнинната, силно застроена блатиста местност Thủ Thiêm в източните му райони, са изложени на риск от потапяне.
 
През 2019 г. беше съобщено, че в момента градът потъва със скорост от 16,2 mm и повечето от южните провинции на Виетнам може да бъдат наводнени до 2050 г.
 
4. Венеция, Италия
 
Градът потъва с около два милиметра всяка година.
 
Въпреки че потъва, той е изправен пред двоен удар, тъй като части от града са изправени пред потапяне под вода поради тежки наводнения, а изменението на климата вероятно ще увеличи честотата на високите приливи, които ще го потопят.

5. Банкок, Тайланд
 
В Тайланд повече от 10% от гражданите живеят на земя, която може да бъде потопена до 2050 г.
 
Тайландската столица се намира на около 1,5 метра над морското равнище, но потъва.
 
Съчетавайки това с факта, че се намира върху много плътна глинеста почва, това означава, че дори до 2030 г. някои от крайбрежните райони Tha Kham и Samut Prakan може да бъдат под вода
 
6. Басра, Ирак
 
Главният пристанищен град Басра се намира на река Шат ал-Араб, която се влива в Персийския залив.
 
Градът обаче също е заобиколен от мрежа от канали и потоци, така че Басра е особено уязвима от покачване на морското равнище, което може да потопи града.
 
7. Ню Орлиънс, САЩ
 
Ню Орлиънс потъва с около 6 сантиметра на година. Приблизително 50% от по-голямата площ на Ню Орлиънс е под морското равнище.
 
Но съчетано с текущите изчислени темпове на покачване на морското равнище на крайбрежието на Персийския залив (30-годишна средна стойност от 36 до 46 см), голяма част от Ню Орлиънс и съседните градове Баю по крайбрежието на Луизиана са изложени на риск да бъдат потопени до година 2050 г.

8. Колката, Индия
 
Сезонът на мусоните може да потопи този южноазиатски град и нови изследвания сочат, че до 2050 г. целият град и неговите предградия ще бъдат изложени на риск от годишни наводнения.
 
Това ще засегне много повече милиони хора, отколкото се смяташе досега, и може да доведе до масово разселване.
 
9. Маями, САЩ
 
Някои изследователи предполагат, че Маями ще бъде 60% под водата до 2060 г.
 
Тъй като морската вода се покачва с драматична скорост, се прогнозира, че до 2040 г. морските нива се очаква да бъдат с 25 до 43 см по-високи от нивата през 2000 г.
 
10. Шанхай, Китай
 
Шанхай е един от най-развитите и най-богатите градове в Китай, но тъне в калта от поне 100 години.
 
Страда от сериозно слягане на земята със средна скорост от 22,94 mm/година от 1921 до 2007 г.
 
А до 2050 г. средното относително покачване на морското равнище се очаква да бъде между 45 cм и 50 cм.
 
Делтата на Яндзъ, където се намира Шанхай, както и делтата на Перлената река, са изключително уязвими от наводнения, което е тревожно, ако вземете предвид броя на хората, живеещи в ниско разположената земя.

11. Александрия, Египет
 
Докладите прогнозират, че глобалното морско ниво може да се покачи с до 68 см до 2050 г., наводнявайки части от Александрия и причинявайки проникване на солена вода в подпочвените води.
 
Градът се намира на западния край на делтата на река Нил, което го прави податлив на наводнения.
 
12. Мале, Малдиви
 
До 2050 г. около 80% от острова може да стане необитаем.
 
Градът, който се намира на Индийския океан, е бил наясно със заплахата от покачване на морското равнище и дори е започнал да строи плаващ град, за да се справи с нея.
 
Но покачването на морското равнище все още представлява сериозен проблем и може да потопи града.
 
13. Рио де Жанейро, Бразилия
 
Доклад на ООН гласи, че до 2050 г. около 5% от Рио де Жанейро и Сантос може да бъдат потопени поради значителни заплахи от наводнения.
 
Над 70 милиона души в разширяващите се зони на наводнения са изложени на риск и градът може да претърпи повишаване на морското равнище с 21 см до 2050 г.

Превод: GlasNews.bg