Ученик от Пловдив е сред носителите на наградата „Джон Атанасов“. Това е деветокласникът от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ Радостин Чолаков. На Националната олимпиада по информационни технологии през 2021 г. той спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ за своя проект „АзБуки.ML“. Създаденият от Радостин изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Преподавател с най-голям принос за успехите на Радостин е неговата учителка по информатика и информационни технологии инж. Мария Василева.

„Винаги е вдъхновяващо и впечатляващо, когато виждаме толкова талантливи деца, излезли от българските школи. България се връща на картата на Европа не само с учениците - олимпийци, но и с възможностите да развиваме наука на световно ниво, която да бъде полезна за икономиката.“

С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се обърна към носителите на наградите „Джон Атанасов“ на Президента на Република България. Отличията се връчват за 19-а година на изявили се в световен мащаб млади български изследователи в областта на компютърните науки.

„През последните години беше трудно, но някои неща се промениха в положителна посока. Нека си спомним колко трудно беше да повишим престижа на професионалните гимназии. През последните години имаме няколко професионални гимназии, които са гордост и за учителите, и за учениците. Открихме 260 STEM кабинета и подготвихме програма, която да осигури такива кабинети за всяко училище в страната. В националния STEM център ще има място за БАН и за Софийския университет, и за всички тези преподаватели, които осигуряват връзката между науката, висшето и средното образование. Нека да припомним и центровете за научни постижения. Някои от тях в сътрудничество с най-добрите университети ще дадат възможност на завършилите висшето си образование в България или в чужбина да се реализират тук“, каза още министър Денков.

Отличия в категория „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ получиха общо четирима ученици и един абитуриент. 

Президентът Румен Радев връчи грамота също на Андон Тодоров, който е в XII клас в СМГ „Паисий Хилендарски“. Негов преподавател по информатика е Иво Дилов.

Със сертификат за високи постижения в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ тази година са отличени дванайсетокласниците Мартин Копчев от ПМГ „Акад. И. Гюзелев“, Габрово, Румен Михов от МГ „Атанас Радев“ в Ямбол и завършилият през 2021 г. МГ „Баба Тонка“ (Русе) Виктор Кожухаров.

В категория „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ тази година са отличени двама млади учени. Грамота получи Ванеса Гецева - бакалавър по компютърни науки и биоинформатика от Ramapo College of New Jersey и в момента докторант в сферата на биологичните науки в Columbia University. От 2020 г. насам Ванеса работи по проект в сферата на изчислителната биология в колежа Weill Cornell Medicine.

Грамота в същата категория получи и Христо Тодоров - дванадесетокласник в ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил. Христо е спечелил редица отличия в България и в чужбина, има три авторски научни и приложни проекти в областта на машинното обучение и много други постижения.