Дигитална музика, дигитални снимки, дигитални плащания… дигитална дентална медицина. Всичко това преди години звучеше като научна фантастика, но вече е реалност и ежедневие. 3D технологиите улесняват работата на специалистите по дентална медицина и осигуряват на пациентите безкрайно много предимства. „Доскоро би било немислимо човек да се сдобие с изцяло керамична вставка, корона или дори мост в рамките на няколко часа, и то само с едно посещение при своя лекар по дентална медицина. В наши дни това е напълно възможно и все по-достъпно. До тези новости може да се докосне всеки пациент, благодарение на CAD/CAM технологията”, разказва д-р Росен Загоров от пловдивската Amaya Dental Clinic.

CAD/CAM е съкращение от Computer-Aided Design/Computer-Aided Manifacturing, или най-общо компютърен дизайн и изработка на даден продукт. Тази технология има изключително широко приложение във всички индустриални области, като в последствие са били забелязани предимствата и по отношение на медицинските изделия, с което постепенно е била внедрена в медицината. При класическите възстановявания (вставки, корони, мостове, фасети) след изпиляването на зъба се снема отпечатък, които често е неприятен за пациента. Той си тръгва с временни корони за около 7-10 дни, а понякога и повече, докато се изработят финалните възстановявания. След като мине този срок, пациентът отново трябва да посети своя лекар по дентална медицина, за да бъдат поставени финалните конструкции. Благодарение на CAD/CAM технологията, в зависимост от случая и индикациите, пациентът може да получи своята нова пломба или корона за около един час, след което повече не се налага да се връща в кабинета. Освен че всичко се случва бързо, точно и безболезнено, се спестяват и средства, тъй като сравнено с аналогична конструкция, изработена от зъботехник, CAD/CAM конструкциите имат и по-ниска цена.

„В клиниката работим с тази технология от началото на 2013 г., като и досега непрекъснато обновяваме знанията и уменията си с различни лекции и курсове на тази тема. Когато започвахме, дигиталните технологии не бяха толкова добре познати и приложими, но сега, само след няколко години, вече има коренна разлика в нещата, които може да предложим на пациентите си. Отнасяме се много по-щадящо към здравите зъбни тъкани, отколкото при класическите методи, и в същото време пациентът може да си тръгне със завършен зъб само в рамките на няколко часа. Възможностите на CAD/CAM са на практика неограничени, намира приложение във всички области на денталната медицина и в същото време осигурява затворен цикъл с услуги за пациентите. По тази технология могат да се изработват временни и постоянни конструкции, да се извършва ортодонтски анализ или пък да се изработват хирургични водачи за поставяне на импланти. Когато се налага да се използва все пак зъботехническа лаборатория, е много по-лесно, бързо и точно да се снеме дигитален отпечатък с камера, и при нужда той да се изпрати в лабораторията, където веднага започва работата по него, отколкото по стандартните методи”, посочва д-р Росен Загоров.

Младият специалист е завършил Медицински университет Пловдив. Стоматолог е от 2010 година и от тогава работи в една от най-добрите клиники в страната – пловдивската Amaya Dental Clinic. Той е трето поколение медик. Майка му и баба му са лекари по дентална медицина, което логично предопределя и неговия професионален път. Споделя, че винаги е искал да помага на хората. Единственото му колебание било дали да учи медицина или дентална медицина.

„От съвсем малък съм бил заедно с баба ми и майка ми в кабинета и винаги ми е било много интересно да помагам, да разпитвам по детски за нещата, които са правели и които след години учих в университета. Няма как в такава семейна среда и интересите ми да са различни. В момента не мога да си представя да работя нещо друго, дори не знам дали бих могъл да правя друго. Да си лекар не е просто професия, това е призвание и начин на живот. Няма по-важно нещо от здравето и да можеш да помагаш за запазването му, е несравнимо усещане”, казва младият лекар.

Той е изключително благодарен на своите преподаватели, които са поставили стабилни основи и са му дали ценни уроци. Любимата му мисъл е, че това, което ни прави успешни, не е да сме по-добри от останалите, а да сме все по-добра версия на самите себе си. В този смисъл най-ценният урок е дошъл от тези преподаватели, които не са показвали само успехите, но и грешките си. Които не са се страхували и срамували да признаят пред студентите си, че те също може да сгрешат, и да покажат как след това са разрешили тези грешки. „На много повече може да се научим, когато анализираме къде сме сбъркали, отколкото ако само се хвалим колко сме добри. Всеки ден, всеки пациент, всеки случай е урок, които не може да се научи от учебниците, и трябва внимателно да се планира и анализира, за да може да има непрекъснато развитие и надграждане. Хората, на които винаги ще съм благодарен за развитието ми, са моята майка, която винаги е до мен с насоки, съвети и подкрепа като лекар по дентална медицина с дългогодишен опит, както и на д-р Елена Пенчева, с която работим заедно повече от 8 години и е мой ментор и учител в денталната медицина”, признателен е д-р Загоров.  

Пред него никога не е стояла дилемата дали да остане в България, или да търси реализация в чужбина. Смята, че у нас се предлагат дентални и медицински услуги на световно ниво. Познанията, уменията, апаратурата, с която разполагаме тук, както и резултатите, които се постигат, достойно съперничат на най-добрите специалисти по света. Всяка иновация веднага се прилага и в нашата страна. „Българските пациенти имат нужда от качествено лечение и помощ, заради тях си струва да се работи тук. Медицината изисква много учене, безсънни нощи, труд и усилия, но всичко това се отплаща и възвръща многократно, когато видиш усмивката и чуеш думата благодаря от своите пациенти”, категоричен е стоматолът. Според него в чужбина човек би се чувствал като дърво без корен. И винаги ще бъде чужденец, които трудно ще намери пълно признание. „В същото време знаем, че нито една здравна система никъде по света не е идеална. Следва въпросът „А не е ли по-добре да се опитаме да направим нашата система по-добра и по-ефективна?“. Всеки, които планира да замине в чужбина, било то заради по-доброто заплащане, или по други причини, трябва да се замисли за това. На последно място, но в никакъв случай по значение, това, което ме мотивира да остана тук, е, че тук са близките ми хора”, споделя д-р Росен Загоров.

В Amaya Dental Clinic работният му ден започва още в 8 ч. Казва, че рано сутрин е най-пълноценен и концентриран, за да работи по тежки случаи. Именно така си планира и работния график – сутрин тежки и продължителни случаи, а след това по-леките. Проблемите, с които идват пациенти, са най-различни – от контролен профилактичен преглед, до цялостно комплексно лечение, свързано с колаборация на различни специалисти. „Всеки пациент идва при нас със своята индивидуалност, притеснения и очаквания, спрямо които ние трябва да бъдем съпричастни. Доверието, което ни дават, трябва да бъде оправдано и заслужено, и винаги всеки пациент трябва да усеща, че заедно сме екип с обща цел. Предизвикателство са случаите, в които на пациентите е трудно да се доверят, било то от страх или по други причини, и да ги спечелим на наша страна е победа, която трябва да се защитава всеки ден”, посочва медикът.

Прави му впечатление все по-високата образованост на пациентите. Все повече от тях започват да държат много на профилактиката. „Те разбират, че не трябва да се изчаква и отлага до последния момент и че в редовните профилактични прегледи няма абсолютно нищо страшно. Напротив, винаги е по-добре да се предотврати или да се лекува малък кариес, отколкото да се стигне до нашата намеся, когато е късно и се загуби зъб. Тогава възстановяването може да е много по-трудно и да отнеме много повече време и средства на пациентите, отколкото ако проблемите са били установени в начален стадий”, съветва д-р Загоров.