Да правиш това, което харесваш, е свобода, а да харесваш това, което правиш - е щастие, гласи една известна мъдрост. За д-р Радостина Щерева това е и ключът към успеха. Пловдивският лекар по дентална медицана, която е носител на награда „Ключът към успеха“ на националния конкурс „Мениджър на дентална практика“, е истински щастлива с професията, която е избрала. Като артистична и позитивна личност, в нея тя открива вдъхновение и начин да създава нещо красиво. Смята, че денталната медицина предоставя свободата на лекарите да бъдат себе си и да правят това, което обичат, а щастливите и красиви усмивки на нейните пациенти я карат да се чувства успяла и мотивирана да продължава напред.

„Може би формулата на успеха е в щастието и в свободата и аз съм ги открила, посвещавайки се на професията на денталния лекар. И съм щастлива. Нито за миг не съжалявам, и си давам сметка, че съм направила правилния избор. Продължавам да съм влюбена в професията си и мисля, че пациентите виждат и оценяват, когато правиш нещо с любов. И ти отвръщат с любов. Това е наградата, която получаваме от тях за нашия труд“, споделя специалистът.

Д-р Щерева завършва с отличие Стоматологичния факултет съм Медицински университет – Пловдив и повече от 23 години работи като лекар по дентална медицина в собствена стоматологична клиника. Член на пловдивската Регионална колегия на Българския зъболекарски съюз. Делегат на извънредния конгрес на БЗС през юни, по време на който бяха приети Общите правила за добра медицинска практика. Сега д-р Щерева ще участва в разширената комисия, която трябва да изработи и Специалните правила в документа.

По повод участието си в конкурса „Мениджър на дентална практика“ написва книжка „Пътеводител за здраве и красота“, в която отговаря на всички въпроси на пациентите и дава практични съвети как да си създадат добри хигиени и хранителни навици, как да си мият правилно зъбите и как да постигнат блестяща и красива усмивка. Непрекъснато посещава различни курсови и се интересува от новостите в денталната медицина, която е динамична и се развива изключително бързо.

„На всеки две години в Кьолн, Германия, се провежда голям световен форум и там се представят най-новите постижения в денталната медицина. Изключително бързо в стоматологията навлиза дигитализацията - дигитални рентгени, дигитално заснемане на отпечатъци, дигитално изработване на протезни конструкции. Специални апарати изработват вече зъбните конструкции, а това гарантира една абсолютна точност и прецизност, към която всички се стремим", обяснява младият зъболекар.

В ежедневната й практика най-често пациентите идват за лечение на кариес и неговите усложнения. Всеки ден д-р Щерева се справя с болката. Възстановява нарушена дъвкателна функция, поставя импланти, насочва пациенти към ортодонтско лечение. Сред новостите е високоенергиен лазер за работа в меки и твърди тъкани, който дава възможност и да се лекуват кариеси при деца, и то абсолютно безболезнено. „Работата с деца е доста трудна, високоспециализирана и изисква повишено внимание. Те имат различни поведенчески модели от тези на възрастните пациенти, обикновено изпитват страх и често посещават зъболекаря с нежелание. Ключът към правилното лечение при децата е да се създадат добри доверителни взаимоотношения. Те не трябва да бъдат лъгани и трябва да усещат нашето внимание, любов и усилия лечението да премине без болка. Понякога да накараме детето да седне на зъболекарския стол е много по-трудно, отколкото да проведем самото лечение. Но когато то премине през лечение на кариес с лазер и не изпитва болка, става по-уверено и идва с усмивка на зъболекар. Това е голям успех за нас. Обикновено след това и родителят пожелава също да лекува кариесите си по този начин“, смее се медикът.

Добра насока в предпазването от зъбен кариес при децата е профилактичното запечатване на зъбните повърхности със силанти. То е безвредно и безболезнено. Съществува Национална програма на МЗ за безплатно силанизиране на първите постоянни зъби за деца от 5-9 г., която стартира през септември. И един родител може да направи нещо много добро за своето дете, ако участва в нея.

Друга новост в работата й е плазмотехнология, използвана не само в областта на денталната медицина, но и в акушерството и гинекологията, ортопедията, козметологията. Изтегля се малко количество кръв от вената, центрофугира се в специална апаратура, като от нея се извлича тромбоцитната маса, изключително богата на растежни фактори, които стимулират регенеративните процеси във всички тъкани. Инжектирана във венците, тя се прилага при лечение на парадонталните заболявания, както самостоятелно, така и като част от комплексния лечебен подход. Методът е напълно безопасен, тъй като се използват тъкани от самия пациент.

Посещавайки международни курсове, д-р Щерева има възможност също да се докосне до колеги от различни националности и да направи сравнение между случващото се в България и в чужбина. „Българските лекари по дентална медицина наистина трябва да имат много голямо самочувствие. Ние сме на европейско и световно ниво и като знания, и като инвестиции в апаратура. В някои области дори превъзхождаме нашите колеги“, смята тя. Така че, ако в студентските си години се е изкушавала да търси реализация в чужбина, сега не съжалява, че е останала в родния Пловдив.

„Може би съм открила причините да остана. Човек е силен там, където са неговите корени. А в чужбина ние сме дърво без корен. Колкото и добри специалисти да сме, колкото и неща да знаем и можем, трудно се прескачат бариерите и трудно се изкачват върхове там .Убедена съм, че всеки колега, който е намерил реализация в чужбина, ще намери отново причина да се върне тук,където знанията и уменията му ще бъдат оценени високо и всички заедно можем да работим за по-доброто бъдеще на професията и цялото ни съсловие“, казва специалистът по дентална медицина.