Повече от десет години месец ноември е посветен на мъжкото здраве и рака на простатата. Превенция, откриване, изследвания - здравето на мъжете е централният фокус на Клиниката по урология на УМБАЛ Пловдив. „Нека мъжете не чакат и не отлагат прегледа. При нас идват занемарени пациенти с туморни формации, които в продължение на месеци имат оплаквания, но не търсят лекарска помощ. А това често води и до летален изход. Нека ходят редовно на профилактични прегледи при специалисти и най-важното - да не се самолекуват в интернет”, посочва д-р Димитър Шишков.

Той е сред най-младите попълнения в Клиниката по урология в бившата Окръжна болница в Пловдив и един от най-надеждните специализанти. И няма как да е иначе, тъй като д-р Шишков е трето поколение медик. Дядо му д-р Григор Шишков, който ни напусна в началото на тази година, бе сред изявените пловдивски хирурзи, работили активно за възстановяването на Българския лекарски съюз. Баща му проф. д-р Димитър Шишков, началник на Клиниката по урология на УМБАЛ Пловдив, пък има огромен принос в областта на медицината с въвеждането на клиничен метод за изграждане на ортотопичен пикочен мехур. Д-р Шишков възнамерява да продължи по техните стъпки и в бъдеще също да се занимава с хирургия. „Все още съм доста „зелен” и има много да уча, но определено най-интересна ми е тази сфера, в която работи баща ми, свързана с реконструкцията на пикочен мехур, с методите на отвеждане на урината и т.н.”, признава младият медик.

След което отчита, че всъщност медицината не е била детската му мечта. Докато учил в Езикова гимназия „Пловдив”, имал известни колебания за бъдещето си. В първата година в Медицински университет – Пловдив обаче вече бил сигурен.  С усмивка отчита, че баща му бил главният „виновник” за решението да се насочи към най-хуманната професия. „Основно той ме е стимулирал, изключително съм му признателен”, споделя д-р Димитър Шишков. И с благодарност отчита, че е научил много от проф. Шишков, но и тепърва има още много да учи. „Научи ме на това да бъда по-търпелив човек. Да се боря за нещата, които искам. Научи ме на много практически неща в живота, които няма как да обясня”, казва младият лекар. Що се отнася до урологията пък, получавал съвети от малък, дори когато все още не бил заинтересуван от медицината. В къщата им постоянно се водели медицински разговори, тъй като и майката му работи в тази сфера като медицинска сестра.   

След като завършва образованието си, многократно обмисля да замине в чужбина. Бърза обаче да уточни, че не става въпрос за емиграция, а за преминаване курс и запознаване със световните новости, които след това да бъдат въведени и тук.

„Харесва ми работата в УМБАЛ Пловдив. Тук приемаме най-тежките случаи, основно с туморни формации”, посочва д-р Шишков. В момента всеки пациент за него е интересен, а всеки ден му предлага нови предизвикателства. Въпреки че е в клиниката съвсем отскоро, графикът му вече е доста натоварен. Сутрин започва работа в 7.30 ч. Преглежда пациенти, минава рапорт и визитация, след което спрямо деня има административна работа, прием на пациенти или операции.

Споделя, че тежките случаи на хора с онкологични заболявания са доста натоварващи. „Няма как лекарят да остане безчувствен към тъгата на семействата. Но работим и правим всичко възможно, за да помогнем. За жалост, в тази професия човек се среща редовно с такива случаи и трябва да се опита да се дистанцира максимално от емоционалната страна. Разбира се, съчувствието между лекар и пациент винаги трябва да го има, но ако докторите се обвързват прекалено емоционално с всеки един случай, няма да могат да издържат да работят тази професия цял живот. Важното е в края на деня да знаеш, че си направил всичко по силите си”, казва лекарят.