Млада майка от Карлово се грижи за бездомните животни в града.  В момента 28-годишната Виктория Цанкова заедно със своя приятелка помагат на 60 бебета и 20 възрастни котки, както и 25 бебета и 30 възрастни кучета. Сред тях има и оперирани животни. На всички се правят необходимите изследвания - паразитология, инфекциозни болести, поставят се ваксинации, всички се чипират и имат паспорти. А когато достигнат съответната възраст - се кастрират. Двете жени са приютили част от четириногите в домовете си. Други настаняват в приемни домове, понякога срещу заплащане. Когато се налага лечение в клиника, остават на стационар. Виктория се занимава и с кастрации на улични и дворни котета.

„За жалост, повечето стопани на дворни нехаят сами да си кастрират животните и най-редовно ни изхвърлят поколенията”, споделя пред TrafficNews жената, която завършва Ветеринарна медицина в Тракийски университет в Става Загора. Предстои й да се яви на държавен изпит. Работи в кино в Карлово, но в момента е в майчинство и се грижи за детенцето си.

Казва, че била 6-годишна, когато решила, че иска да помага на четириногите. Нищо, че по това време я ухапало сериозно едно домашно куче. Няма представа откъде е тази любов към животните, но днес те са неизменна част от живота й. От малка носела различни животинки у дома и родителите й свикнали с тях. Съседите също проявявали разбиране. „Имам две домашни кучета. Вкъщи се старая да не вкарвам кучета, освен моите или такива, които не вдигат шум. Случвало се да има и шумни, но за не повече от ден-два”, разказва жената.

Най-трудната част е финансовата.  „Понякога се намират хора да дарят храна или да платят някоя сметка в клиника. Забавям плащанията”, признава Виктория. По нейна инициатива в киното, в което работи, е поставена кутия и всеки може да помогне, като дари средства, храна (кучешка/котешка) или медикаменти, с които да се лекуват животните. Казва обаче, че помагащите се броят на пръсти. Повечето само й пускат сигнали къде има бедстващо животинче.

„Също така се мъча и с общините, тъй като определено не изпълняват особено програмата „Кастрирай и върни”. Не регистрират домашните. И така се получава един постоянен кръг”, отчита Виктория Цанкова.