Момичетата от Карлово са победителите на тазгодишното Национално състезание на учебните компании "Изгряващи звезди" 2020. Здравословните шоколадови бонбони на Петя Кръчмарова, Виктория Трифонова, Ева Караиванова, Мария Кирова и Яна Цветкова спечелиха и наградата на медийното жури в конкуренция с над 60 учебни компании. След успеха на национално ниво ученичките ще представят България на европейското състезание, на което ще се изправят срещу останалите най-добри компании от цяла Европа!

Както TrafficNews вече съобщи, единадесетокласничките от СУ "Васил Левски" в Карлово с ръководител Спаска Бистрашка създават своята учебна компания "Калиопа" преди четири години по програма на Джуниър Ачийвмънт. Нестандартните им сладкиши вече се радват на огромен интерес, а с тях момичетата са черпили президента на България Румен Радев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и десетки чуждестранни туристи на Празника на розата и лавандулата в Карлово.

Първо майторят кукли, облечени в народни носии, защото искат да се придържат към традициите и родното си място. Впоследствие решават да отглеждат четири декара розови насаждения, от които започват да правят сладко от рози и сапуни. Дестилират и розова вода в архитектурен комплекс „Старинно Карлово”. Миналата година произвеждат първите си шоколадови бонбони със сладко от рози, с които печелят второто място на Националното състезание на учебните компании „Изгряващи звезди 2019 г.”. Последвали множество запитвания  за здравословен вариант от хора с непоносимост към лактоза или такива, които по някаква причина не приемат захар. И така се ражда идеята за здравословните бонбони, с които спечелиха тазгодишното състезание.

„След 4 години усилен труд, много научени уроци, придобит опит, сълзи, усмивки, успехи, спадове, късметът ни се усмихна и грабнахме така мечтаната награда. Думите няма да ми стигнат, за да опиша случващото се! Благодаря!”, сподели Петя Кръчмарова след края на онлайн церемонията по награждаването.

Тя и останалите момичета изказаха своята благодарност към всички преподаватели и хора, които са им помогнали в годините. „Всичко си заслужаваше!”, категорични са те.

Ученички от Карлово изработват уникални шоколадови бонбони със сладко от розиСами отглеждат и четири декара розови насаждения