Здравословни ръчноизработени шоколадови бонбони с пълнеж от домашно сладко от рози изработват пет момичета от Карлово. Единадесетокласничките от СУ "Васил Левски" Петя Кръчмарова, Виктория Трифонова, Ева Караиванова, Мария Кирова и Яна Цветкова са създали своя учебна компания "Калиопа" по програма на Джуниър Ачийвмънт. Нестандартните им сладкиши вече се радват на огромен интерес, а с тях момичетата са черпили президента на България Румен Радев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и десетки чуждестранни туристи на Празника на розата и лавандулата в Карлово.

„Създадохме учебната компания преди 4 години. Първо правихме кукли, облечени в народни носии, защото искахме да се придържаме към традициите и родното си място”, разказва пред TrafficNews Петя Кръчмарова. Впоследствие решават да отглеждат четири декара розови насаждения, от които започват да правят сладко от рози и сапуни. Дестилират и розова вода в архитектурен комплекс „Старинно Карлово”.

„Тъй като програмата изисква иновации, решихме да комбинираме два напълно различни продукта – шоколада и сладкото от рози. И това беше дейността ни миналата година”, обяснява ученичката.

С десерта си печелят второто място на Националното състезание на учебните компании „Изгряващи звезди 2019 г.”. Последвали множество запитвания  за здравословен вариант от хора с непоносимост към лактоза или такива, които по някаква причина не приемат захар. И така се ражда идеята за здравословните бонбони, за които насоки им дава и майстор-сладкарят Павел Павлов. С тях ще се явят и на тазгодишното състезание, което ще се проведе между 8 и 12 юни.

Бонбоните не съдържат глутен. Шоколадът, който използват, е от 100% какаови зърна от Еквадор. Розовото сладко също е без захар, не съдържа калории и е подходящо за консумация дори от диабетици. Рецептата е авторска и се пази в тайна. Сладкото пък приготвят по начина, по който го е правила бабата на Петя. Всичко е изработено ръчно от момичетата. Засега работят само по поръчки, които получават чрез фейсбук страницата на Учебна компания „Калиопа”. Мечтата им е някой ден да имат собствена занаятчийска работилничка.  

 „Остава ни още една година в училище. Всички ние имахме много различни идеи с какво ще се занимаваме вбъдеще. Лично аз, благодарение на програмите на Джуниър Ачийвмънт, обмислям да следвам финанси, маркетинг или предприемачество – нещо в тази насока. И защо не, някой ден да доразвием компанията и да стане напълно действаща”, казва Петя Кръчмарова.