Знаете ли къде е роден Христо Ботев? Вероятно 99% от вас смятат , че родното му място е Калофер. Случайно ли поетът - революционер и четата му са се озовали на кораба "Радецки"? Каква е връзката с капитан Дагоберт  Енгелберт? Как Ботев се оказва на снимка, облечен в дрехи на австрийски войник?

"Ботев – отвъд понятното“ е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев факти. В него се дава гласност на факти, които са свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер.

Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията „Радецки – Козлодуйски бряг“. В документалния филм се показват и за първи път чуждестранни архиви, в които Ботев бива признат още приживе от Европа като значима личност, а материали за това са били публикувани както в пресата, така и в периодични издания.

Ботев е признат още и за европейски връх за своето творчество в литературата от Парижкият университет, известен още като „Сорбоната“, а със златни букви бива увековечен в книга, разположена в частната колекция на университета.

Във филма за първи път ще бъде показан и жезълът на Георги Раковски.  Жезълът бива подарен на Раковски от Алберт Пайк през март 1862 в Миланската скала, като признателност за световните му заслуги на учен и революционер.

Във филма в ролята на Христо Ботев се превъплащава Иван Тренев, а образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров. Актьорският състав е събран от родолюбиви българи, които припознават мисията да познаваме своята история, за да имаме едно по-устойчиво бъдеще като нация. 

Филмът е заснет в различни локации в градовете Козлодуй, Сливен и Карлово.

„Целта е чрез този документален филм да покажем най-накрая истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да премахнем  някои измислени митове, които дегероизират Ботев“ – споделят от екипа за своите мотиви да създадат документалния филм.

Режисьор на „Ботев – отвъд понятното“  е Ивалина Василева, оператор е Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев, който е  част от екипа на радио „ Гама“ – Видин.

TrafficNews откри Иван Тренев, който в момента подготвя втората част на интересната лента. В интервю за сайта той разказва за пътя, който изминава  и за неочакваните подаръци от съдбата, които получава, докато подготвя сценария. 

 

- Защо се насочихте към  Ботев? Какво ви провокира да направите филма?

 -Преди всичко единствено ме провокират въпросите и онова, което се прожектира зад тях.  Отговарям честно:  Ботев ме избра, защото моят живот и Ботев са на ринга. Аз - по средата - бях спасен от Ботев  и той продължи  да шамари живота ми, такъв какъвто е, за да го направи "Ботевски".  Филмът идва от само себе си да събера и аз дружина. 

- Показвате съвсем нови факти около живота на поета – революционер. Включително опровергавате официалната информация за родното му място.  Как, според вас, ще реагират историците на това?

- Всякаква новина, която си позволих да обявя, е резултат от търсене на доказателства, от съмнения и потвърждения до обявяването й. Не е лесно. Каква е реакцията на някого (освен, ако не е обосновена с нови факти или документи) е обект на несериозен медиен фактор!

 - Във филма представяте  Ботев е далеч от романтичния образ, който някакси му изгражда историята, а го показвате като добре обучен военачалник, който е планирал всяка стъпка от качването на кораба "Радецки" до дебаркирането на козлодуйския бряг. Тук фактите, които представяте също доста се различават с официалната история.  На какво се дължи това разминаване?

  -  Мисля и съм убеден, че "някакси" историята не изгражда оставащ образ на Ботев. Оставят вероятен образ писачите на историческите събития според личното си мнение или по програмно поръчение!  Ботев е бил един добър и един самоучил се четоводец в движение. На него му помага книгата "Успешен бой за борба с турците" на генерал Кишелски и личният  контакт между двамата! Това го прави завършен революционер. И книгата е писана за Ботев! Също личният контакт на Ботев с капитана на "Радецки", както и личното обследване на река Дунав със цел търсене на място за слизане от парахода на четниците, всичко това ясно говори не за усет и случайност,а за знания, план и умения!

- Не сте пренебрегнали и „тънката червена  масонска линия” , която свързва революционното движение в отечеството ни с процесите в Западна Европа.  Тя умишлено ли се неглижира?

 -  За "тънката и червената" масонска линия имате в отговор моята приятелска усмивка. Не съм убеден в тези епитети ,защото масоните са зрели мъже, а животът им в ложите бих го формулирал като знание, самоосъвършенстване, вярност и дисциплина! Колкото до масона Ботев вече са отворени исторически страници не само в България. Не е тайна, че основаното читалище "Братска любов" в Букурещ по инициатива на Г.С.Раковски е приемлива форма за онова време на една масонска ложа.  Ботев е бил един от активните членове. Четял е лекции на теми за свобода, за равноправие, за събуждане на духа. Левски е бил един от слушателите, в свой стил: скромен, тих, на последния ред, почти незабележим. С Ботев са имали своите моменти - известното пребиваване във ветрената мелница край Букурещ .

- Показвате и неизвестни досега снимки и публикации във френската преса за делата на Ботев. Трудно ли стигнахте до тях?

-   Трудно е, ако имаш трудна цел. Но случайността е Божа работа. Случайно имам познати във Франция. Знаят с какво се занимавам. Случайно откриват при букинистите на брега на Сена в Париж и ми съобщават. От там вече не е случаен моят интерес , не е лесно търсенето ми сред стари вестници , архивни документи и т.н. Истината, ако усетиш, че не е намерена или е половинчата, те кара да постоянстваш. Казах: Ботев ме избра, защото не е в съзвучие с моя живот  днес, с моята днешна свобода и аз приех да вървим рамо до рамо. Иначе, трябва да се придвижвам безучастно по пътищата като битник и да повтарям: "C' est la vie" - ("това е животът")

- Какви трудности срещнахте при заснемането на филма?

-  Веднага се сещате,че става въпрос за пари. Парите са робството или личният басейн днес - това е демокрация , това е пазарен принцип, това е свобода без гаранции, това е правосъдие без суверен.  Да изреждам ли още? Див капитализъм. Не онзи, за който Маркс написа "Капитала"  А Ботев е имал книгата. Чел я е, споделял е гледището. Ботев е познавал българския народ и неговите класически добри качества: трудолюбие , почтеност , вяра , родолюбие, приятелство с приятел и бой по враговете на дома му. Трудностите са в намиране на техника за филма. Старият киноцентър на Витоша е частна плячка - там се плаща дори за едно късче перо на чужденци.  Трудно се екипира отборът със съмишленици - неподвластни на шаблони, умни и работливи. 

- Кога да очакваме втора част на филма?

- Няма начин да се определи с точност, но очакваме да е готова за Шести септември 2021 г. 

Документалният филм можете да гледате ТУК.