Две от експозициите на Историческия музей ще работят с вход свободен на 6 септември по повод 134-годишнината от Съединението на България, пише PlovdivTime.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” ще приема посетители от 9 до 16 ч. Освен постоянната експозиция, гостите на музея ще  могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”. След 16 часа достъпът до пл. „Съединение” ще бъде  ограничен във връзка с официалните чествания, които традиционно започват 
след 19 часа.

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” в Стария град ще приема посетители от 9.30 до 17.30 часа с безплатен вход. В празничния ден Историческият музей ще представи на своите гости новите работни тетрадки, семейни гидове, книжки за 
оцветяване и карти за игра, които предоставят прекрасна възможност за самостоятелна разходка из експозициите и интерпретиране на музейните експонати.

В зала „Съединение” ще бъде демонстрирано киоск устройство, в което посетителите ще могат да намерят повече информация за личностите, работили за и осъществили Съединението през 1885 г. Пак там ще бъде прожектирано и кратко видео, посветено на експозиция „Съединение на България от 1885 г.”, заснето от музейните специалисти и създадено за разпространение в интернет. Всички тези дейности са финансирани от Министерството на културата на Република България по проект „Музей-учител-ученик”.

Експозиция „Българско Възраждане” ще работи и през уикенда с нормалното си работно време. През събота и неделя експозиция „Съединение на България от 1885 г.”, къща музей „Христо Г. Данов” и Музеен център за съвременна история с гостуващата изложба „Еврика” на детски научен център „Музейко” няма да бъдат отворени за посетители.