Деветте милиона лева, заложени в градския бюджет за 2018 г. за инициативата Европейска столица на културата, ще отидат за финансиране на одобрените 72 проекта от основната програма, инициативи на по-малки организации, работа с доброволци, маркетинг и реклама и издръжка на общинската фондация „Пловдив 2019”. Това обясниха на пресконференция кметът Иван Тотев, артистичният директор Светлана Куюмджиева и изпълнителният директор Кирил Велчев.

Никога не са били давани толкова пари за култура в Пловдив и е важно да бъдат вложени в правилния ред. Организацията е на финалната права. През май предстои последният мониторинг, когато ще стане ясно дали ще получим премията Мелина Меркури, припомни кметът Иван Тотев. Той допълни, че екипът на „Пловдив 2019” вече работи по-спокойно, след като през 2017 г. бе решен въпросът със средствата, които държавата трябваше да даде за инициативата. 16 млн. лв. бяха гласувани на правителствено заседание. Те бяха насочени към няколко ключови инфраструктурни проекти – 4 200 000 лв. за галерията на ул. „Гладстон” 32 и  12 милиона лв. за площад  Централен. С 1 100 000 лв. бе подсигурен ремонтът на Градската художествена галерия в Стария град, а 1 млн. лв. е предвидено да бъдат инвестирани в Тютюневия град за инфраструктура. Средствата за програмата пък ще бъдат осигурени от общинската хазна.

2018 г. е много важна за нас, защото още от април започват събитията, които ще бъдат част от програмата на Европейската столица на културата и през 2019 г. Предстои ни освен основните събития да подкрепим малки проекти. 2 млн. лв. ще отидат за откриващото събитие през 2019 г., за което се надяваме да обявим процедура за изпълнител до края на месеца. Между 600 000 и 700 000 лв. от средствата ще отидат за издръжката на фондацията. Предстои екипът ни да се увеличи с още 10-15 човека. 400 000 лв. сме предвидили за малки инициативи, а 150 хиляди – за доброволчески обучения и „Форум 2019”, обяви Светлана Куюмджиева. Тя допълни, че през април Европейската столица на културата-Пловдив 2019 ще стъпи на фестивала „Балкантрафик” в Брюксел, където ще изпрати ърбън артисти и кукерите от Раковски, за да се представи. Месец по-късно ще има мащабни прояви в рамките на проекта „Кирилизация”, които пък ще минат като част от официалната програма за българското председателство на Европейския съюз.

Под знака на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ще се проведат мащабните фестивали Opera Open, Hills of Rock, Plovdiv Jazz Fest   Urban Days, които се финансират от общинската фондация.

Градът обаче ще бъде наситен с още много събития, които са част от културния календар на града с подкрепата на община Пловдив.

Двете пера – от една страна 9 млн. лв. за Европейската столица на културата, и  1 500 000 лв. за културния календар – от друга, се допълват взаимно. Например концертът на Стинг е част от културния календар, но нали разбирате, че той се случва, точно защото градът ни ще бъде домакин на толкова мащабна инициатива, каза кметът Иван Тотев.

Той прогнозира, че атаките към Пловдив и прогнозите за провал на Европейската столица на културата ще растат лавинообразно, точно както е било и в други градове, домакинствали събитието.

Не се съмнявайте обаче, че ние ще бъдем успешни, зарече се градоначалникът.