24 изключително изящни платна от експозицията си „Вишнева градина“  подреди в галерия U-P.A.R.K Явора Петрова. Изложбата е препратка към прочутото произведение на Чехов. „Тя говори за онова чеховско състояние на топлина, откровеност и приятелство, които вече много рядко се срещат. Тя е и своеобразен разказ за безвъзвратно загубеното време като в Чеховата "Вишнева градина", когато я продават завинаги“ казва художничката.

„ Пред нас е една серия рисунки, в които майсторството на Явора Петрова е респектиращо, а образите ни потапят в богато нюансирана атмосфера. Ние сме въвлечени, увлечени в потока на изплъзващи се на словото състояния, разминаващи се монолози, изблици крехка надежда, миражи...Фигурите са дадени най-често силуетно, а понякога сякаш съвсем се стапят и тогава художничката очертава по-скоро тяхната аура“ казва изкуствоведът доц.д-р Ружа Маринска.

„Къде стои светът на Явора Петрова? В миналото, където витаят сенките на светли образи, или в съвремието, в полето на шокови удари?  Сигурна съм, че за да се приближим към нейните „Вишневи градини” трябва да носим два ключа.

Единият ключ, този на развитата пластическа култура, ще ни помогне да оценим по достойнство качеството на нейните творби. Но без другия ключ ние пак ще се окажем пред затворени врати. Това е ключът на модерно чувстващата личност на XXI век. Не си даваме сметка колко съвсем непознати, нови неща сме принудени днес, от нашето време да усещаме, изпитваме и осмисляме“  разсъждава  Ружа Маринска.

В творческата си биография Явора Петрова има вече над 30 самостоятелни изложби, тя е носител и на много награди, в това число и на престижни отличия в международни графични биеналета от Испания, Германия и България. Нейни творби са притежания и на много частни колекции, както и на графични кабинети от България и чужбина. Цикъл графики на художничката е притежание и на Националната галерия на Осло, Норвегия.

“Винаги съм се интересувала от вътрешния свят на човека и неговия израз чрез тялото. Състояния, близо до театъра, но не „театрални”. Психологически наситени сцени, но не и кадри от филм. Състояние на фигурата, изведено до знак. За мен чувствата са най важното нещо в живота и са основният обект за работата ми. Израснала съм в театрално семейство, завършила съм илюстрация – специалност, също много свързана с литературата. Първите ми работи са на литературна тема – графика /офорт върху поезия“ казва Явора Петрова. 

TrafficNews.bg