Слоганът „Заедно”, с който Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата, буквално се материализира в Нощта на галериите и музеите. Енергията на вековния град, стаявана сякаш с години, изригна в двата дни на най-мащабното културно събитие в града. Десетки хиляди – пловдивчани, гости от страната, десетки чужденци изпълниха улиците, обикаляйки до зори маршрутите. По неофициални данни събитията на Нощта в двата дни са посетени от близо 100 000 души. Само първата вечер те са били около 65 000. Но в случая едва ли бройката е най-важна. Далеч по-голямо значение имаше духът, който се настани под тепетата. Улиците бяха пълни с усмихнати хора, там където имаше музика, имаше и танци. Маршрути  имаше за всички - за почитателите на класическото изкуство работеха градските музеи и галерии, в  събудения квартал Капана на всеки ъгъл имаше пърформанси, в спасеното кино „Космос” пак имаше прожекция на филм. На огромен екран върху скованата дървена конструкция пред киното вървеше филм на Димана Бикова – една от най-активните участнички във възстновяването на емблематичната сграда. Кадри от филми на Чаплин бяха миксирани се редуваха с клипове, заснети по време на ремонта и интервюта с архитекти, приели присърце каузата „Космос”. 

Пред  Арт Нюз кафе компаниите бяха като реклама на Бенетон – чернокожо момиче танцуваше с прегърната с млад азиатец с очила, червенокосо момиче и мургав мачо. Един от просяците, които всяка сутрин тормозят шофьорите на Сточна гара,  прекара половин час на Римския форум, втренчен в представлението на древната сцена. Пресечка по-надолу американският посланик Марси  Рийс  бе  заедно с Веселина Сариева - пловдивчанката, която направи Нощта възможна.

„Видях на живо всички приятели от Фейсбука” възкликна млада дама, докато се прегръщаше с момиче на Седмото тепе, а край нея обикаляха героите от „Властелина на пръстените”.

Десетото издание на Нощта е най-силното и може би най-емоционалното от създаването й до сега. Какво ли ще е през 2019?!

Парашкева Иванова