Общинска фондация „Пловдив 2019” и Държавна опера-Пловдив влизат в тютюневия склад на Ботушарови в началото на 2018 г. Новината бе оповестена официално на парти точно в сградата, която ще се превърне в новия дом за екипа.

Първият етаж на зданието ще се превърне в артистична работилница за оркестъра на Операта. Там музикантите ще работят и ще превърнат пространството в алтернативна артистична зона, след като стана ясно, че основната им сцена – Концертна зала, влиза в ремонт.

Останалите помещения в един от красиво реставрираните складове в Тютюневия град ще бъдат използвани от фондация „Пловдив 2019”. Там екипът ще посреща своите гости, а партньорските организации ще могат да представят проектите си, да се срещат и да общуват заедно. Фондацията ще запази и помещенията в сградата срещу Джумая джамия.

Изпращаме една динамична година, в която успяхме да направим доста неща. Повече, отколкото сме си представяли. В момента се намираме във фазата „Трансформиране”, ако трябва да използвам имената на четирите основни платформи в програмата на Европейска столица на културата. До четвъртата – „Релаксиране”, ще стигнем през 2021 г., шеговито отбеляза артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

По време на партите бе представен и сборникът  „България и Румъния – 10 години в Европейския съюз”. Антологията търси отговор на въпросите много или малко са тези 10 години, осъзнали сме се като европейци и какво означава всъщност това в динамичния геополитически пейзаж днес. Темата е пресечна за автори от два града домакини на инициативата Европейска столица на културата - Пловдив 2019 и Тимишоара 2021.

Редактор на изданието от българска страна е  историкът Димитър Стоянович, когото познаваме и като водещ на „Денят започва с Култура“ по БНТ1. В антологията са събрани текстовете на 10 автори от 10 области на творчеството и културата от всяка от двете страни. В архитектурата, дизайна, визуалните изкуства, редом с киното, театъра, литературата, фотографията и книгоиздаването, ще открием имената на авторите Явор Гърдев, Георги Лозанов, Светлозар Желев, Владимир Зарев, Геновева Димитрова, Лъчезар Бояджиев, Анета Василева, Лидия Манолова, Лиляна Караджова.

Сборникът „България и Румъния – 10 години в Европейския съюз”  се разпространява безплатно. Може да бъде намерен в библиотеките и във всички градски пространства за култура и в международните културни институти. Има дигитален вариант, качен на страницата на Европейска столица на културата-Пловдив 2019.