Уникални открития направиха археолози в Хисаря. При разкопки на римските терми, те откриха глава на лъв, оброчна плочка с три нимфи и част от статуя в реален размер. Откритията датират от края на втори и началото на трети век и променят историята, като доказват, че градът е съществувал още преди времето на император Диоклециан.

„Традиционно са представени трите нимфи - в римския вариант, те са голи, двете са насреща, а едната в гръб, прегърнати и с много интересна прическа – в кок. Те са с много добре оформени анатомични особености на тялото.”, заяви пред TrafficNews.bg доц. Митко Маджаров – директор на Археологически музей- Хисаря.

От община Хисаря са на мнение, че освен като спа курорт, градът се е оформил и като желана дестинация за културен туризъм и че новите открития променят историята на града.

„Градът като град може би е създаден по-късно, но самите термални комплекси и постройки в него са създадени по-рано, което е една нова част от историята на този град”, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Благодарение на нея, разкопките са възможни, подчертават археолозите от музея. 
В следващите месеци предстои разкриването на цялата канализационна система на римските терми, под които и в момента тече гореща минерална вода.

Уникалните открития ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО