Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” се включват в инициатива за насърчаване на детското четене в Пловдив. Музикантите подготвят концерт „Билет срещу книга”, който ще се проведе на 23 октомври от 16.30 ч. в двора на СУ „Христо Г. Данов”, а при лошо време в зала „Колодрума”. Освен че ще забавляват учениците с хубава музика, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Мирослав Иванов и Стефан Вълдобрев ще разкажат за своите любими детски приказки и как те са повлияли на израстването им като артисти. А срещу билета от 25 лева, който за децата до 14 г. включва и родител, всеки гост ще получи подарък - книга на български автор. Томчетата ще са подбрани по възрастови категории с подходящия текст, послание, поука и илюстрации за децата.     

„Целта ни е да намерим различни пътища да стигнем до децата, като им дадем личен пример, насърчавайки четенето”, обяснява пред TrafficNews организаторът на събитието Константин-Кирил Иванов, известен като Разказвачът на приказки. Със събраните средства от концерта той и съмишлениците му ще обновяват и попълнят с нови книги училищни библиотеки, така че те да станат приятни и комфортни и да привличат тийнейджърите. Училищата ще бъдат избрани на лотариен принцип, а броят им зависи от събраните пари.

Билети за концерта „Билет срещу книга” се продават в Билет.бг, книжарница "При Разказвача на приказки" на ул. „Чернишевски” 2 и във всички училища партньори в Пловдив, Пазарджик, Хисаря, Асеновград, Съединение и Стамболийски.

Преди три години Константин-Кирил Иванов подема инициативата за насърчаване на детското четене и вече е срещнал над сто съвременни български автори на детска литература с техните малки читатели в училищата. Смята, че в основата на проблема децата да не четата са липсващите училищни библиотеки и нови съвременни български детски книги в тях. Затова се надява концертът „Билет срещу книга” да се превърне в ежегодна инициатива и този проблем да бъде решен.

Друг акцент в инициативата е правилният подбор на четивата. „В годините, в които можеш да си купиш книга, която се намира между долните гащи и краставиците в супермаркетите, няма как да очакваш резултат по отношение насърчаване на четенето. Според мен мястото на книгата не е в супермаркетите, тъй като там няма кой да ти каже какво има между кориците. Ние носим отговорност за правилния подбор на подходящата по възраст литература. Всяко нещо е важно - посланието, илюстрациите, текстът, думите, големината на изречението. Има правила за това какво може да усвои като текст едно дете на определена възраст”, посочва Разказвачът. По тази причина е необходимо родителите да се доверяват на професионалисти, които могат да подберат правилното четиво за тяхното дете.

„Приказки под лампите” е друга инициатива на Константин-Кирил, набираща все по-голяма популярност сред децата. Началото й бе поставено миналата Коледа в Малката базилика, където хлапета, завити с одеяла и на чаша горещо какао, слушаха приказки под лампите на Николай Табаков. Сега „Приказките” обикалят страната, а Женя Лечева, Божидара Ангелова, Здрава Каменова, Мая Бочева, Явор Цанев, Иво Сиромахов, Мария Мартин и Любомир Кючуков четат и играят с децата. „Любомир Кючуков е прекрасен млад автор на фентъзи трилогия, чиято първа книга се казва „Съдбата на Светлородните”. Учи право в Софийския университет, има и рап група. Преди два дни бяхме в Свиленград с „Приказки под лампите”, там по желание на децата рапира и се получи много забавно”, разказва Иванов. Миналата седмица пък Иво Сиромахов е чел приказки на малчуганите в Раковски и Белозем. Срещи с малките читатели ще има в още 20 общини, сред които Тополовград, Перущица, Стара Загора, Нова Загора, най-нероятно и Русе и Кърджали.

От следващата година Разказвачът планира и Седмица на българската детска приказка. Идеята е 70-80 автори по едно и също време да влязат в училищата в Пловдив. Успоредно ще вървят и съпътстващи събития, представяне на нови детски книги, организиране на академия за родителите, където майките и татковците да разберат как да подберат подходящото четиво за своето дете. Има идея и за учредяване на награда „Разказвачът на приказки”. Носителят ще се определя от вота на децата. За разлика от други подобни инициативи, ще се гласува за автор, а не за творба. Другото условие е децата да са го срещали лично. Авторите ще бъдат разделени в зависимост от възрастовата група, за която пишат, а учениците ще имат избор между 10-15 имена във всяка от тях. „Ще наградим децата и училищата, които ще се включат във вота, с книги за техните училищни библиотеки”, обяснява Константин-Кирил Иванов.