За втора поредна година, водещи европейски танцови организации пристигат в Пловдив като част от програмата на Пловдив 2019, за да осъществяват диалог и обмяна на опит между артистичната общност на Пловдив и европейски партньори - културни оператори от бивши и настоящи Европейски столици на културата.

През 2019-та „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства”, която се организира от Фондация " Черната Кутия" е поканила немската компания за съвременен танц базирана в Берлин cie. toula limnaios и италианска Koreja Centro di Produzione Teatrale.  Koreja Centro di Produzione Teatrale ще представят своята богата театрална програма и дейност в Италия, Лече , и ще обсъдят обвързването на културното наследство със съвременността и крайното въздействие върху публиките и различните културни групи и топоси. 

В презентацията си те ще акцентират върху проектите, които осъществяват с местните общности на различни градове, насочени към създаване на възможности за среща на жителите,  преоткриване и интерпретиране на колективни спомени за места и общности, истории на хора и културни традиции.

 Салваторе Трамачере: Културата е "есперанто" за хората от целия свят

Салваторе Трамачере е артистичен директор и основател на Koreja Theatre - известният в Италия и Европа театър е с 34 годишна история.  Трамачере е бил член на изпълнителния комитет на Националната асоциация на театрите за съвременно изкуство (Associazione Nazionale Teatri Stabili d’Arte Contemporanea - A.N.T.A.C.) и артистичен куратор на Асоциацията на театъра на Финистрае.

 

- С какви чувства поемате към Европейската столица на културата – 2019?

- Смятаме, че това е голяма възможност да споделим на опит, защото на практика театърът се основава на това, да споделя идеи, хора, емоции, практики, и да разберем как бихме могли да станем спътници дори и ако идваме от толкова различна част на света. Нещо повече, наистина сме впечатлени от усилията на Балканите, в този случай Пловдив, градът ви достига до нови начини и стилове на живот чрез културата, за да открие повече за съвременната история и хора.

- Какво знаете за града ни?

 - Просто информация, която имаме от интернет, така че нашето любопитство е много голямо и със сигурност ще бъдем стимулирани да научим все повече и повече за Пловдив.

- Какво бихте искали да му кажете за Вас?

 - Ние ще говорим за нашия начин да правим театър, нашата визия, идеи, а също и начин на живот и работа.

 - Какво бихте желали да репрезентирате в Пловдив като творческа продукция?

 - Със сигурност ще говорим за интереса ни към чуждестранни партньорства, за да реализираме продукция, която ще се показва по целия свят. Също така ние се интересуваме от театралната педагогика, която се основава на практиката и експеримента, като мислим, че за да се направи театър, трябва да се започне от човека.

- Доколко и как смятате, че културата може да се превърне в диалог между различните народи и културни общности?

 - Напълно сме сигурни, че културата е “есперанто” за хората по целия свят, всъщност ние сме правили представления без текст, преживяванията и всекидневието в живота са универсални. Но за да осъзнаем този доста "утопичен" поглед, трябва да се изостави личната гледна точка и подход, разбирания, образование и т.н и да се сподели различната гледна точка.

 - Какво бихте пожелали на града ни?

- Със сигурност повече театър, но също и места за вдъхновение, както нови така и периферни, където младите хора да реализират  артистична и художествено дейност, место за живот и работа.